Äänetöntä leijumista maan ja taivaan välillä

0
Viisihenkinen seurue on viittä vaille valmis lähtemään koti Laitilaa. Palloa pidättelee eurajokelainen harrastaja Martti Andsten.

Suomalaisen kuumailmapalloilun legendoihin lukeutuvan vantaalaisen Ilkka Korhosen elämästä kertova kirja on saanut tyhjentävän otsikon ”Taivaan ja maan välillä” . Kun siihen lisää vielä Korhosen oppipojan Juuso Manun luonnehdinnan, jonka mukaan kysymys on äänettömästä leijumisesta, ollaan syvällä asian ytimessä.

Alkuviikolla tätä tunnetta saatiin kokea Kalannin Hallussa, missä kolme paikallista uskalikkoa eli Matti Puukki , Esa Suominen ja Frans Elo saivat Korhosen ja Manun mukana mahdollisuuden ainutkertaiseen elämykseen.

Poliisina elämäntyönsä tehnyt kalantilaisjuurinen Puukki pääsi lennolle nyt toisen kerran, ensimmäinen toteutui lappilaisen Mika Lehtisen pallolla, kun Puukki pääsi eläkkeelle. Uudessakaupungissa asuvalle Konepörssin toimittaja Suomiselle kerta oli ensimmäinen samoin kuin innokkaalle laitilalaiselle drone-kuvaajalle Elolle.

– Olisimme halunneet saada mukaan myös Laitilan kirkkoherra Petri Laitisen , mutta ilmeisesti häntä pelotti, lennon järjestänyt Martti Andsten Eurajoelta paljastaa.

– Meillä oli samaan aikaan kokous kesän rippikouluista, kuuluu puolestaan Laitisen hyväksyttävä selitys poissaololle.

Palataan kuitenkin vielä ajassa hetkeksi taaksepäin, aina 1700-luvun lopulle, jolloin ranskalaisveljekset Joseph ja Etienne Montgolfier kehittivät ensimmäisen toimivan, vedyllä täytettävän kuumailmapallon.

Suomen ensimmäinen miehitetty ilmapallolento koettiin puolestaan Viipurissa vuonna 1892 amerikkalaisen W. Misen toimesta. Nykyisin palloissa käytetään polttoaineena propaanikaasua.

– Minun sydämeni kuumailmapallolla lentäminen vei nelisenkymmentä vuotta sitten eli samoihin aikoihin, kun suomalaisen lajipioneeri Veikko Kaseva menetti henkensä pudottuaan itse tekemällään pallolla alas. Nyt lentotunteja on reilut 2 000, mikä on kolmanneksi tai neljänneksi eniten Suomessa, omien sanojensa mukaan varaosia ihmisille eli muun muassa keinoniveliä yrityksensä kautta maahantuova ja välittävä Ilkka Korhonen selvittää.

– Tässä lajissa kiehtoo se, että jokainen retki on ainutlaatuinen. Aina, kun lähdetään ilmaan, on oltava hyvä suunnitelma ja sitten vielä varasuunnitelma, kolme kertaa Alppien yli lentänyt Korhonen miettii.

Juuso Manun, työtoverinsa pojan, Ilkka Korhonen muistaa saaneensa ensimmäisen kerran kyytiin tämän ollessa nelivuotias ja se oli niin sanotusti menoa se.

– Käytännön opin kuumailmapallolla lentämiseen olen saanut Ilkalta ja lupakirja minulla on ollut nyt viitisen vuotta, noin 140 tuntia lentänyt autoinsinööriopiskelija selvittää.

Ilkka Korhosen omistama kuumailmapallo maksaisi uutena varusteineen noin 55 000 euroa, mutta käytettynä loppusumma jää selvästi alemmaksi. Pallossa on ilmatilaa 3 000 kuutiota, korkeutta sillä on 25 metriä ja halkaisija on puolestaan 16 metriä.

– Nostovoima on virallisesti 952 kiloa, mutta kylmällä käytännössä jopa enemmän ja kesän lämpimillä vastaavasti vähän vähemmän. Korissa on hyvin tilaa viidelle matkustajalle, valistaa Korhonen.

Asko Tanhuanpää