Antaudu, tämä on varkaus

0

Ajomatkalla läpi Suomen tulee kuntarajan vaihtuessa vastaan monenlaisia kylttejä, joilla paikat yrittävät markkinoida itseään. Monissa luovuuden hedelmissä ei ole pienintäkään järkeä, osa painuu unholaan saman tien ja osa jää nakertelemaan aivoihin – mitä se lause kyltissä mahtoi tarkoittaa?

Selkeästi jossakin isojen poikien kokouksessa on sovittu, että kuntien sloganit eli mainoslauseet nostavat kunnan profiilia ja imagoa, joten niihin kannattaa uhrata aikaa ja rahaa.

Kuntaliiton vuoden 2016 tutkimuksen mukaan 79 prosentilla kunnista oli oma iskulauseensa. Mainoslauseet olivat tutkimuksen perusteella pienten ja keskisuurten paikkakuntien juttu.

Välillä mainoslauseista syntyy jopa hedelmällistä keskustelua, vai miltä kuulostaisi Varkauden kaupungin mainoslause: Antaudu, tämä on varkaus! Kovin näppärä, eikö? Ainakin se herättää jonkinlaisen tunteen.

Esimerkiksi Seinäjoki kertoo olevansa avaruuden pääkaupunki, lääniä ainakin löytyy, vai mitä se mahtaa tarkoittaa? Jämsä on puolestaan Elämäsi tarina, tosin kovin monen suomalaisen tarina ei edes sivua Jämsää. Kangasniemi puolestaan mainostaa itseään toteamalla, että ”Se on se paikka” eli siis mikä ja missä? Saako joku edes Kangasniemeä kartalle?

On myös sloganeita, joiden virallisuudesta ei ole varmuutta. Moni esimerkiksi yhdistää Kouvolaan ”Kaikkea kivaa betonista” -lausahduksen, mutta pienellä penkomisella ei selviä, onko kovin kuvaava lausahdus jossakin vaiheessa ollut kaupungin oikea mainoslause.

Jo esimerkit osoittavat sen, että kuntien markkinointi on vaikea laji. Huumori ja sanoilla leikkiminen ovat vaarallisia siksi, että jokainen liittää niihin erilaisia mielikuvia. Kenelle sitä kuntaa siis markkinoidaan ja miksi? Asukkaille, mökkiläisille, ohi ajaneille autoilijoille vai yrittäjille?

Jos kunnan sloganissa on sisäpiirin huumoria, niin se ei välttämättä aukea ulkopaikkakuntalaisille. Toisaalta jollakin pitäisi erottua niistä muista sadoista kunnista, joissa on kauniit maisemat, vesistöä, metsää, aktiivista elämää, tontteja, hyvä yrittää ja muuta samanlaista.

Jos mainoksesta hiotaan kaikki särmät, niin sitä ei muista kukaan. Esimerkkinä Kärsämäen hajatelma: Onnellisen asumisen ja innostavan yrittämisen kunta tai Lieksan Sujuvan elämän seutukaupunki. Hattula on elämää varten ja Haukipudas tarjoaa hyvää tuulta. Haapavesi puolestaan lupaa ihmeellisen hyvää elämää. Hohhoijaa.

Onnistuneella sloganilla puolestaan vahvistetaan kuntaan liittyviä myönteisiä mielikuvia ja luodaan muistijälkiä. Omakehu saa haista ja pääasia on ainakin se, että lauseella erottuu naapurikunnasta. Esimerkkinä onnistumisesta on pohjoisen kunta Salla – In the middle of nowhere eli keskellä ei mitään. Pari hyvää esimerkkiä löytyy myös ihan lähinaapurista: Kustavi – Saariston kuningaskunta ja Rauma – Ol niingon gotonas. Nämä eivät vaatine selityksiä.

Kuntasloganien aika ei ole ohi, vaan niistä sorvataan parhaillaan tutkimusta Turun yliopistossa. Jospa ennen tutkimuksen päättymistä selviäisi se, onko Uusikaupunki kaupunk merem parttal, onko täällä meri ihan rannassa vai onko kaupunki täynnä oikeanlaista kemiaa. Vai olisiko Uudenkaupungin aika rohkeasti olla sankareiden koti?

Katja Kaartinen

toimittaja