Hoitajapulaan etsittävä ratkaisuja

0

Koronatilanne on Suomessa heikentynyt ja sairaanhoidon kapasiteetti joutuu lähiviikkoina koville. Yle kertoi tällä viikolla, että tehohoitopaikat täyttyvät vauhdilla ja potilaita on siirretty jo Helsingistä muualle Suomeen.

Pandemiaan ei todellakaan ole syytä suhtautua nyt huolettomasti, ja turvatoimista on syytä pitää kiinni.

Tilannetta ei helpota, että eri puolilla Suomea on pulaa hoitajista. Ilmiö koskettaa myös TYKS Vakka-Suomen sairaalaa, jossa sijaisia on vaikea tällä hetkellä saada (US 23.2.). Tilanne on huolestuttava erityisesti kesällä, jos alan opiskelijoita ei saada sijaisiksi vakituisten lomien ajaksi.

Nopeasti vaikuttavia lääkkeitä hoitajapulaan ei ole. Ongelma on valtakunnallinen, ja syynä on niin palkkaukseen kuin työoloihin ja kuormittavuuteen liittyviä asioita.

Työelämän laatuun panostaminen ja mahdollisuus kouluttautua ja kehittyä omalla alallaan ovat asioita, joita nuoret arvostavat. Kaupungin veto- ja pitovoimasta huolehtiminen on tärkeää, kun yrityksiin ja julkisiin tehtäviin haetaan uusia tekijöitä.

Iso kysymys on, miten nuoret saadaan jatkossa kiinnostumaan hoitoalasta. Hoitajat ansaitsevat enemmän arvostusta. Heidän työnsä on merkityksellistä ja tärkeää, sitä ei varmasti kukaan kiistä.

Uudenkaupungin terveyskeskuksen osasto 1 sai helmikuussa kunniamaininnan hyvästä hoitotyöstä, kun sille myönnettiin Eeva ja Lauri Kankaan hyvän hoitotyön tunnustuspalkinto.

Palkintoraadin vakuutti kirje, jossa aivoverenkierron häiriöstä kärsinyt potilas kertoi saamastaan inhimillisestä hoidosta sekä hyvästä kuntoutumisestaan.

Kuka tahansa meistä voi tukea hoitajien työtä antamalla kiitoksen ja hyvän palautteen, kun on saanut hyvää palvelua. Se auttaa jaksamaan erityisesti nyt poikkeusaikana, mutta myös normaaliloloissa.