Hoitotyössä on huutava pula sijaisista

0
Hoitoalaa vaivaa sijaispula. Etenkin lyhytaikaisiin sijaisuuksiin on lähes mahdotonta löytää tekijöitä. Kuva: Jane Iltanen

TYKS Vakka-Suomen sairaalan koordinoiva ylihoitaja Riikka Maijala on huolissaan tulevasta kesästä. Hakijoita kesälomasijaisiksi ei vain ole.

– Meillä olisi tarjolla osaajille kiinnostavia työtehtäviä ja hyvin laajalla rintamalla, mutta hakijat puuttuvat. En muista tilannetta, milloin kesätöitä kohtaan olisi ollut näin vähän kiinnostusta, totesi Maijala.

Maijalan mukaan Vakka-Suomen sairaala on pidetty työpaikka, missä työntekijät viihtyvät hyvin.

– Meidän vakituisten työntekijöiden joukko on osaavia, pitkän linjan ammattilaisia, joten heidän ohjauksessa olisi nuoren, vasta alalle tulleen turvallista kasvaa.

– Pienen sairaalan etuihin kuuluu myös se, että tunnemme toisemme, toimimme joustavasti ja kehitämme toimintaamme jatkuvasti, listasi Maijala.

Vakka-Suomen sairaala ei paini osaajapulan kanssa yksin, sillä erityisesti sairaanhoitajista on pulaa niin julkisella kuin yksityisellä puolella. Työtä tarjoavat kilpaa kunnat, yksityiset terveydenhuollon toimijat ja sairaanhoitopiiri.

Myös Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen on huolestunut.

– Me painimme saman ongelman kanssa. Hoitotyöhön on sijaisten saaminen todella vaikeaa. En koko työurani varrelta muista, että sijaistilanne olisi milloinkaan ollut näin vaikea, sanoi Rantanen.

Sijaispula vaarantaa jopa palveluiden laadukkaan järjestämisen.

– Tästä syystä meidän on yksinkertaisesti pakko muokata hoitohenkilöstön lomajärjestelyjä aiempaa pidemmälle ajanjaksolle, harmitteli Rantanen.

Jo aiemmin oli hoitoalan lyhytaikaisiin sijaisuuksiin vaikea löytää tekijöitä, mutta tänä keväänä tilanne on pahentunut dramaattisesti.

– En tiedä mihin kaikki sairaanhoitajaopiskelijat ovat kadonneet. Ehkä koronan takia moni jatkaa opintojaan kesän yli tai koronaepidemia saa harkitsemaan muita töitä, pohti Rantanen.

Hän muistutti myös kaupungin sote-keskuksen olevan hyvämaineinen ja palkittu yksikkö.

– Eikä alan osaajapula ole yksin meidän, vaan ihan valtakunnan tason ongelma, muistutti sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen.