Jaksaa, jaksaa, jaksaa

0

Jo lähes vuoden verran Uudessakaupungissa ja ympäri maailmaa ihmisiä on kehotettu välttämään ulkomaan matkailua ja lähikontakteja.

Loma toisensa perään on sujahtanut kotinurkilla. Suomessa kansakunnan yhteiseen muistiin ovat jääneet lähtemättömästi pääministeri Sanna Marinin sanat viime keväänä: nyt ei ole aika mennä mökeille.

Poikkeusaikojen pitkittyessä juuri mökkeilystä tuli kuitenkin monille suomalaisille henkireikä. Kesällä mökkikauppa kävi kuumana myös Vakka-Suomessa, ja epäilemättä moni saapuu näille seuduille nyt talviloman viettoon.

Pääsiäinen, kesäloma, syysloma, joululoma ja talviloma sujuvat jo rutiinilla ja ilman enempiä ihmettelyjä kotikaupungissa, lähiseudulla tai vapaa-ajan asunnolla.

Vuosi ilman ulkomaan matkaa tai ylipäätään mitään matkaa ei ole ihmisen ja ihmiskunnan historiassa moniin muihin asioihin verrattuna suuri uhraus tai menetys. Kun valtaosa väestöstä on rokotettu, edessä on varmasti kaikkien aikojen matkailubuumi.

Ennen kuin ajat normalisoituvat uusia elämyksiä voi edelleen hakea kotikulmilta. Harva on ehtinyt vajaassa vuodessa kaikkia Vakka-Suomen tai maakunnan mielenkiintoisia kohteita koluta.

Turnauskestävyys rajoituksia kohtaan on silti monella ymmärrettävästi koetuksella. Muusikko Antti Tuiskun Mä hiihdän -kappaleen sanoin, vielä pitää jaksaa, jaksaa ja jaksaa. Juuri nyt elämme Suomessa koronan suhteen kaikkein haastavinta aikaa.

Jos nyt vielä maltamme noudattaa suosituksia, pestä käsiä ja käyttää maskeja, niin ehkä jo seuraavan mäen jälkeen voidaan lasketella vihdoin normaaliin arkeen.

Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta ja mietitään, mikä elämässämme, arjessamme ja kotikaupungissamme on sikses hyvin.

Tähtitieteilijä ja kirjailija Esko Valtaoja on todennut, että kun isot asiat menevät pieleen kannattaa ajatella pieniä asioita, jotka ovat hyvin.

Vaikeina aikoina alamme helposti soimata itseämme sen sijaan, että voisimme katsoa tähtieteilijän tavoin peiliin ja todeta, että yritetään taas selvitä yhdessä tämäkin päivä.