Kärsivällisyyttä tarvitaan vielä koronan nujertamiseen

0

Viime viikot ovat osoittaneet, että koronatilanteet voivat muuttua nopeasti. Virus ei iske vain kasvukeskusten ihmisiin, vaan yhä useampi tälläkin seudulla on saanut tartunnan.

Laitilassa uusien tartuntojen määrä asukaslukuun suhteutettuna pomppasi viime viikonloppuna valtakunnan kärkeen. Dramaattinen käänne tapahtui jo pari viikkoa sitten, kun paikallisessa työpaikassa todettiin iso tartuntarypäs ja 43 altistunutta.

Siihen asti Laitilassa ei ollut yhtään tartuntaa koulussa tai muissa julkisissa tiloissa.

Viime viikolla tuli tieto, että laitilalaisessa alakoulussa oli virukselle altistunut 80 oppilasta ja koulun henkilökuntaa. Heidät asetettiin karanteeniin ja testattiin nopeasti.

Testien tulokset olivat negatiivisia, mutta tämän viikon lopulla tuli jälleen ikävä koronauutinen. Laitilalaisen yrityksen tartuntaryppääseen saattaa liittyä virusmuunnos. Epäilys vahvistui, kun Raumalla samasta ryppäästä otetuista näytteistä kolme osoittautui brittimuunnokseksi.

Viralliset tulokset Laitilan näytteistä ovat olleet tutkittavana jo jonkin aikaa, mutta niiden tulokset eivät olleet vielä eiliseen mennessä valmistuneet.

Tartuntarypäs osoittaa, että virukset eivät tosiaankaan tunne kuntien ja maakuntien rajoja. Se muistuttaa myös siitä, että kärsivällisyyttä viruksen torjumisessa tarvitaan edelleen kaikilta ja kaikkialla.

Laitilassa julkiset tilat on nyt suljettu ja ihmisiä kehotetaan välttämään kaikkia kodin ulkopuolisia kontakteja seuraavan kahden viikon ajan.

Myös Uudessakaupungissa tartuntojen määrä ja ilmaantuvuusluku on kasvanut viime aikoina. Viranomaiset ovat saaneet ymmärrystä, mutta myös arvostelua tiukoista rajoitustoimista.

Tällä viikolla terveyslautakunta teki jälleen päätöksen, että kaupungin vapaa-ajan ja harrastustoiminnan tilat pysyvät suljettuina 3. maaliskuuta saakka.

Toimenpiteet ovat ikäviä varsinkin nyt kun koulujen talvilomat lähestyvät. Suositukset ja rajoitukset ovat kuitenkin aiheellisia, ja niitä noudattamalla saa hyvän suojan tartuntaa vastaan.