
Tällä viikolla kaikkiin uusikaupunkilaisiin talouksiin jaetaan kaupungin tulevaa sivistys- ja hyvinvointikeskusta esittelevä vihkonen. Siihen on kerätty faktaa ja käyttäjien kommentteja tulevasta monitoimitalosta.
– Sihy-hanke koskettaa kaupungin asukkaita laajasti, joten haluamme jakaa siitä ajantasaista tietoa mahdollisimman avoimesti ja tällä kertaa se tehdään koteihin jaettavalla esitteellä, kaupunginjohtaja Atso Vainio kertoo.
Sihy-hankkeen työryhmällä oli missio, jonka mukaan kaikilla kaupunkilaisilla piti olla vuodenvaihteeseen mennessä käsitys siitä, mikä ja mitä sihy on.
– Tiedotustilaisuuksia on pidetty ennen koronaa ja koronan aikana striimattuina. Näiden tilaisuuksien kävijämäärät eivät ole vakuuttaneet meitä siitä, että kaikilla olisi tietoa. Myös kaupungin verkkosivuille on kirjoitettu hankkeesta paljon, mutta sinnekään eivät kaikki löydä. Sihystä on ollut paljon asiaa myös lehdissä. Ajattelimme, että tämä esite olisi vielä edellisten lisäksi tapa, joka voisi täyttä lupauksemme tiedon jakamisesta, hankkeen projektipäällikkö Marko Kivistö muotoilee.
Kaupunginjohtaja Vainion mukaan tuleva sihy-keskus on kansallisesti poikkeuksellisen monipuolinen hanke, koska keskukseen on suunniteltu enemmän palveluita kuin yhteenkään toiseen monitoimijataloon Suomessa.
– Se on myös yhteisöllinen kohtaamispaikka, jollaista kaupungissa ei ole aiemmin ollut. Minusta on hienoa, että voimme asua kaupungissa, joka rakentaa asukkailleen hyvää tulevaisuutta, hän lisää.
Vainion mukaan monitoimijatalo on iso satsaus, joka vahvistaa Uuttakaupunkia.
– Uuden monitoimijatalon rakentaminen on Uudellekaupungille ehdottomasti rohkea, mutta ei uhkarohkea päätös. Kaupungissa tiedostetaan, että on tehtävä strategisia avauksia, jotta asukkaiden palvelut ja hyvinvointi tulevaisuudessa turvataan, Vainio kertoo.
Vainio painottaa, ettei hän väitä, että yhteenkään kaupunkiin tulevaisuudessakaan muutettaisiin vain siksi, että täällä on hienot koulut ja hyvät harrastusmahdollisuudet.
– Mutta jos niitä ei ole, muuttopäätös saatetaan jättää tekemättä.
Samalla hän korostaa, että Uusikaupunki haluaa profiloitua dynaamisena ja kehittyvänä seutukaupunkina.
– Uusikaupunki haluaa näyttäytyä kaupunkina, joka etsii ratkaisut ja visioi pitkälle. Kaupunkien pito- ja vetovoima on ennen kaikkea kiinni rohkeudesta tehdä päätöksiä, Vainio lisää.
Tulevat soten hyvinvointialueet muuttavat kuntien toimintaa, mutta jatkossakin kuntien keskeisimpinä tehtävinä ovat maankäyttö ja siihen liittyvät tehtävät, koulutus sekä ympäristö- ja teknisen toimen vastuualueet.
– Lainsäädäntö jättää kunnille paljon harkintavaltaa elinvoiman vahvistamisen ja asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen kysymyksissä. Näihin juuri Uudenkaupungin kaltaisen seutukaupungin on syytä panostaa, Vainio toteaa.
Vainio lisää, että Uudellakaupungilla on uusien sivistys- ja hyvinvointikeskuksen tilojen myötä mahdollisuus rohkaista kaikkia kaupunkilaisia ennaltaehkäisevään ja terveyttä ylläpitävään toimintaan.
– On toki selvää, että uudessa keskuksessa tuotettujen palveluiden kokonaishyödyt mitataan vasta vuosien päästä, mutta kansanterveydellistä hyötyä se varmasti tuottaa. Tavoitteenamme on, että kaupunkiin tullaan ja tänne jäädään monipuolisten palveluiden ja täysipainoisen elämän vuoksi, Vainio sanoo.
Nimikilpailu käynnissä
Kaupunkilaisilta toivotaan nimiehdotuksia monitoimijatalolle.
Nimi-ideansa perusteluineen voi käydä jättämässä uusikaupunki.fi/nimikilpailu -osoitteeseen.
Esitteen mukana jaettavan nimikilpailulomakkeen voi myös palauttaa Passarin tai kirjaston postilaatikoihin.
Kirjaston ollessa suljettuna vastauksen voi jättää kirjojen palautusluukkuun.
Nimikilpailuun voi osallistua 7. maaliskuuta asti.
Osallistuneiden kesken arvotaan viisi 100 euron lahjakorttia uusikaupunkilaisen liikkeeseen.
Fakta
Sivistys- ja hyvinvointikeskus rakennetaan Viikaisten koulun ja Pohitullin koulun paikalle.
Vapaa-aikaan ja viihtymiseen tarkoitettuja tiloja ovat kahvila, digitaalinen omatoimikirjasto, tilat taidenäyttelyille ja konserteille, kädentaitojen ja kuvataiteiden tilat, kokoustilat, esiintymisalue sekä oleskelu- ja työskentelytilat.
Opetukseen ja harrastustoimintaan liittyviä tiloja ovat erilaiset oppimisalueet, uimahalli ja monitoimihalli.
Pihalla puuhaamista varten on tulossa seikkailumetsä, amfi-teatteri, peliareenat, kiipeily- ja liikuntatelineet, koripallokenttä, pingispöydät, keinut, oleskelualueet, urheilukenttä, juoksuportaat ja pulkkamäkipaikka.
Rakennusinvestointi on 57,6 miljoonaa euroa.
Rakennuttaminen ja väistötilakustannukset ovat 3 miljoonaa euroa.
Rakennus tehdään elinkaarisopimuksella.
Elinkaarisopimukseen liittyvän palvelusopimuksen arvo on 28,18 miljoonaa euroa.
Se sisältää 20 vuoden ylläpitokustannukset sekä korjaussuunnitelman.
Irtokalusteisiin ja laitteisiin on varattu 3,5 miljoonaa euroa.
Oppimisen ja kasvun tilat ovat 13 000 bruttoneliömetriä.
Liikuntatilat ovat 9 600 brm2.
Sihy-keskuksen arvioitu päivittäinen käyttäjämäärä on jopa 1700 henkilöä.
Urakoitsijana on SRV rakennus Oy.
Kokonaisuuden arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehdit von Boehm-Renell Oy.
Lähde: Uudenkaupungin kaupunki
Missä vaiheessa sihy on?
Sivistys- ja hyvinvointikeskuksen hanke on tällä hetkellä jatkosuunnitteluvaiheessa. Tulevien käyttäjien kanssa on käyty keskusteluita, joiden pohjalta monitoimijatalon suunnittelua viedään eteenpäin.
– Käyttäjien kanssa pidetään palavereita viikoittain. Suunnittelukokoukset ovat kolmen viikon välein ja sopimusryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa, hankkeen projektipäällikkö Marko Kivistö kertoo.
Myös väistötilasuunnittelu ja parakkien kilpailuttaminen sekä väistövuokratilojen sopimusneuvottelut ovat käynnistymässä. Sihy-keskuksen rakentaminen on tarkoitus aloittaa vielä tulevana kesänä, mutta oikeudessa kesken olevat valitusprosessit voivat viivästyttää hankkeen aloittamista.
– Tämän hetkinen sopimus hankkeen urakoitsijan eli SRV Rakennus Oy:n kanssa on voimassa syyskuulle saakka, Kivistö lisää.
Valtionavustushakemus uimahallin ja sisäliikuntahallin rakentamiseksi on lähetetty valtionapuviranomaisille tarvittavine täydennyksineen.
– Alkuvuodesta tehdyn arvion mukaan hallinto-oikeuden ratkaisu asemakaavavalituksista saadaan niin, että lainvoimainen päätös on mahdollista saada asemakaavamuutoksesta aikataululla, jolla mahdollistuu Uudenkaupungin kaupungille liikuntapaikkarakentamisen valtionavustus, sihy-hankkeen sivistyspalveluiden erityisasiantuntija Inkeri Parviainen kertoo.
Parviaisen mukaan kaupunki menettää vuoden 2021 liikuntapaikka-avustuksen ainakin siinä tapauksessa, jos asemakaavasta valittaneet päätyvät hakemaan valitusoikeutta korkeimmasta hallinto-oikeudesta.
– Silloin asemakaavapäätös ei ennätä saamaan lainvoimaa alkuvuodesta 2021.
Jos rakentaminen saadaan alkuun tulevan kesänä aikana, niin samalla on tarkoitus aloittaa myös alueen vanhempien rakennusten purku sekä ympäristön maisematyöt. Jos hanke pysyy aikataulussa, niin kokonaisuus valmistuu kesällä 2024.