Kesätyö kannattaa!

0

Kesätyöpaikkojen haku on alkanut jo tammikuussa, mutta moniin paikkoihin voi hakea vielä pitkin kevättä. Vaikka kesätyönhaku kannattaakin aloittaa mahdollisimman ajoissa, ei ainakaan vielä ole siis liian myöhäistä. Varsinkin nuorelle kesätyöstä on paljon hyötyä.

Palkan lisäksi kesätyöstä saa korvaamatonta kokemusta työelämään. Kesätyö kehittää omaa luonnetta ja omia taitoja. Se voi myös tarjota onnistumiskokemuksia, valmistaa itsenäistymiseen ja auttaa urapolun valitsemisessa.

Itselläni on ollut onnea kesätyöpaikkojen saamisessa, johon on varmasti vaikuttanut sekä tuuri että oma motivaatio työntekoon. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisin heti päässyt kaikkiin hakemiini paikkoihin.

Esimerkiksi kaksi vuotta sitten hain kesätöihin Isoonkariin, ollessani 16-vuotias. Sain kuitenkin kieltävän vastauksen, koska työhön vaadittiin 18 vuoden ikää. Minua kuitenkin kehotettiin hakemaan kahden vuoden päästä uudestaan.

Nyt kahden vuoden kuluttua hain paikkaan uudestaan ja onnekseni sain sieltä itselleni työpaikan ensi kesäksi. Uskon, että innokkuuteni osoittaminen kaksi vuotta aikaisemmin ei ainakaan haitannut työpaikan saamista.

Katsoessani netissä vapaita kesätyöpaikkoja tulevalle kesälle, näin jälleen samat yritykset, jotka hakevat kesätyöntekijöitä vuosittain. Tämä on tietysti hyvin positiivista ja Uudenkaupungin nuorilla onkin hyvät mahdollisuudet työllistyä kesäksi.

Tästäkin huolimatta uusia kesätyöpaikkoja kaivataan yhä. Jos yritys pystyisi palkkaamaan vaikka yhden kesätyöntekijän kahdeksi viikoksi, olisi silläkin suuri merkitys kyseiselle nuorelle.

Nuori kesätyöntekijä voi tuoda myös positiivista ja piristävää näkyvyyttä yritykselle. Nuoren kesätyöntekijän mukana yrityksen hyvä maine leviää usein myös muihin nuoriin. Toisaalta myös kesätyöntekijöiden laiminlyönti leviää helposti eteenpäin ja huonontaa yrityksen mainetta. Jo pelkästään senkin takia olisi siis hyvä panostaa kesätyöntekijöihin.

Hyvin harvoin kuulen huonosta kesätyökokemuksesta ja silloinkin kun kuulen, niin se liittyy useasti nuoren työntekijän jaksamiseen. On hyvä pitää mielessä, että opiskelijatkin tarvitsevat lomaa. Keneltäkään ei voi edellyttää koko kesän lomatonta työputkea, varsinkaan kun syksyllä alkaa taas lukukauden kestävä opiskelurupeama.

Kesätyöntekijöistä voi myös ajan kanssa muotoutua kestäviä työsuhteita. Olenkin kuullut nuorista, jotka ovat opiskeluvuosiensa jälkeen palanneet töihin vanhaan kesätyöpaikkaansa.

On tärkeää, että myös alaikäiset nuoret, joilla ei ole aikaisempaa kesätyökokemusta, voisivat päästä kesätöihin aloittamaan työpolkuaan. On olemassa paljon tehtäviä, kuten sosiaalisen median päivitys, joihin ei tarvita kokemusta ollenkaan.

Jos kesätyönhaussa joku asia askarruttaa, niin apua on saatavilla esimerkiksi etsiviltä nuorisotyöntekijöiltä. Ei missään nimessä kannata jättää hakematta, jos jokin epäilyttää esimerkiksi hakemuksen teossa, vaan kannattaa pyytää neuvoa matalalla kynnyksellä.

Suosittelen kaikille nuorille kesätöihin hakemista ja kaikille yrityksille kesätyöntekijän palkkaamista. Kesätyö kannattaa!

Iiris Soininen

lukiolainen