Koronan kohtuuton taakka

0

Hiihtolomat alkoivat ja uutisten mukaan esimerkiksi Levillä ja Rukalla on yhtä paljon väkeä kuin vuosi sitten. Saman tien uutisoitiin jo ensimmäisistä altistuksista hiihtokeskuksissa.

Samaan aikaan tietyt alat ja ryhmät kärvistelevät kuukausia kestäneiden täyssulkujen pauloissa. Osassa Suomea opiskelijat ovat olleet kohtuuttoman pitkän ajan etäopiskelussa ja mm. kulttuuriala on teattereiden, museoiden ja osin kirjastojenkin suhteen ollut suljettuna jo kohta kolme kuukautta.

Korona on vakava asia ja rajoitukset täysin perusteltuja, mutta osalle näistä koituu täysin kohtuutonta haittaa ja siksi olisi korkea aika pyrkiä jakamaan taakkaa tasaisemmin.

Kulttuuriväki on väsynyt kantamaan yksin taakkaa, kun teatterit ja esityspaikat pidetään kiinni, mutta samaan aikaan ravintolat, kahvilat ja muut kokoontumispaikat saavat olla auki, mutta niissäkään ei saa esiintyä.

Kerron taannoin Twitterissä miten outoja tulkintoja rajoituksiin liittyy. Eräs pääkaupunkiseudulla toimiva ravintola olisi halunnut minut esiintymään, mutta se ei millään muotoa ollut mahdollista.

Ravintoloitsija oli jopa ehdottanut, että jos vain tulisin paikalle ja esiintyisin sille yleisölle, joka ravintolassa sattuu olemaan, ilman mainostusta tai muuta rummutusta. Ei käy, vastasi viranomainen.

Ravintolassa saa siis tälläkin hetkellä olla 90 henkeä, joka on puolet kapasiteetista, mutta jos minä olisin esiintymässä, niin 80 henkeä pitäisi ajaa ulos, koska yleisötilaisuuden raja on 10 henkeä. Tai oli tuolloin, nyt se taitaa olla enää 6 henkeä. Niin vaarallista on esiintyminen.

TV:ssä eräs lähihoitajaksi opiskeleva kertoi, miten heille oli opetettu Teamsin välityksellä kuinka katetri asennetaan. Opiskelija totesi, että kyllä hän periaatteessa sen oppi, mutta ei ole varma, miten se oikeassa elämässä sujuisi. En tiedä sinusta, mutta jos minä olisin potilaana, niin toivoisin, että katetrin asentaa joku, joka osaa asiansa käytännössä eikä vain periaatteessa.

Tämä on oiva esimerkki kertomaan millaisia sudenkuoppia esimerkiksi ammattiin oppivalle voi koitua, kun hän ei saa lähiopetusta vaan oppii ammattiaan vain etänä.

Minulla ei ole valmista kaavaa, miten asia tulisi korjata, mutta taakkaa tulisi jakaa tasaisemmin niin, ettei joku ala ja ryhmä ole kuukausia ilman palkkaa tai sosiaalisia kontakteja, kun toiset samassa asemassa taas saavat mahdollisuuden jatkaa toimintaa rajoitusten ja määräysten sisällä.

Tietyille ryhmille ja aloille koronan torjunta on ollut kohtuuton taakka. Tämän taakan vaikutuksia tullaan korjaamaan vielä vuosia.

Pete Poskiparta

kirjoittaja on

ulkouusikaupunkilainen

viihdetaiteilija ja

mentalisti