Lähiruoan suosiminen on hyödyksi kotiseudulle

0
Parhaillaan koostettavaan ruokamatkailureittiin kerätään lähialueen ruokaan ja ruokamatkailuun liittyviä kohteita.

Lähellä tuotetun ruoan kuluttaminen on paitsi ekoteko myös merkittävä seikka sekä tuottajalle, kuluttajalle että koko alueelle. Suoraan tuottajalta ostettujen tuotteiden alkuperä on varmasti tiedossa, eivätkä vihannessäkit ole kulkeneet turhaa matkaa lähialueelta pääkaupunkiseudun logistiikkakeskukseen ja taas takaisin lähimarketiin.

Yksi lähiruoan edistämisen tärkeimmistä tavoitteista on taata tuottajalle raaka-aineestaan mahdollisimman hyvä hinta, kertoo lähiruoan tuottaja ja ruokahankkeiden hankepäällikkö Heidi Jaakkola .

– Näin tuotantoa on mahdollista jatkaa ja toivottavasti myös kehittää. Lähellä tuotettu ruoka pyritään tuomaan kuluttajan pöytään mahdollisimman prosessoimattomana, jolloin siinä on maun lisäksi tallella myös kaikki terveydelle tärkeät vitamiinit, hän selvittää. 

Vuosia lähiruoan parissa työskennellyt Jaakkola sanoo lähialueella kasvatettavan runsaasti hienoja raaka-aineita. Erityisesti varhaisvihannekset ja kala ovat Varsinais-Suomessa vahvassa roolissa, mutta niitä toimitetaan pääasiassa raaka-aineina eteenpäin jalostettaviksi. Jaakkola uskoo potentiaalia löytyvän vielä enempäänkin. 

– Hankevuosien aikana olemme peräänkuuluttaneet etenkin näiden hienojen raaka-aineiden jalostamista myös tällä omalla alueella. Uusia yrittäjiä on tullutkin alalle, mutta vielä lähialue kaipaisi uusia avauksia jalostuksen suhteen. Esimerkiksi mehut, marmeladit ja kalajalosteet ovat sellaisia, joita näkisi mielellään tuotettavan enemmänkin tässä lähellä, Jaakkola tuumii. 

Yksittäiselle tuottajalle jalostuksen aloittaminen voi olla turhan suuri investointi. Jaakkola kertookin ajatuksesta luoda tuottajien yhteenliittymä, joka jalostaisi lähituottajien raaka-aineista valmiita tuotteita suoraan kaupan hyllylle. 

– Kuluttajat haluavat koko ajan helpompaa, nopeampaa ja valmiimpaa, mutta ei kuitenkaan teollisesti kovin prosessoitua. Se on haaste, johon meidän alueellisesti pitäisi pyrkiä vastaamaan. 

Jaakkola painottaa, että lähiruokaan panostaminen on koko lähialueelle hyödyksi. 

– Mitä pidemmälle tuotteet pystytään tekemään täällä meidän alueella sen suoremmin arvon lisäys jää myös tänne, eli kulutetut eurot hyödyttävät suoraan omaa kotiseutua. 

Lähiruokaa voi suosia tekemällä ostoksia esimerkiksi tilojen omista myymälöistä tai viikoittain Uudenkaupungin torilla kokoontuvasta Reko-ringistä.

Parhaillaan Heidi Jaakkolan vetämä Kuluttajat ruokaTalouden keskiössä -hanke valmistelee Vakka-Suomeen ruokamatkailureittiä, johon kerätään erilaisia alueelliseen ruokaan ja ruokakulttuuriin liittyviä kohteita.

Valmis reitti tulee esille nähtävyys- ja kulttuurireiteistään tunnettuun Citynomadi-sovellukseen. 

– Toivottavasti reitin avulla matkailijat, ja tietysti paikallisetkin, saavat täkyjä siitä, millaisia ruokaan liittyviä pisteitä meillä täällä on. Ruokamatkailureittiin voi ilmoittaa esimerkiksi tilapuoteja, kesäkahviloita, ravintoloita ja marjanpoimintatiloja, Jaakkola kertoo. 

Oman ruokakohteensa voi ilmoittaa suoraan Heidi Jaakkolalle. Lisätietoa ruokamatkailureitistä ja ruokahankkeista löytyy osoitteestaukipolis.fi

Päivi Sappinen