Lauri Ikosen luovuus kirjana

0
Lauri Ikonen iloitsee ensimmäisestä omasta kirjastaan. Taustalla on hänen maalauksensa ”Kirkkofantasia”, joka löytyy myös kirjan sivuilta.

Uusikaupunkilainen Lauri Ikonen on monipuolisesti lahjakas ja luova ihminen. Hän on sujuva kirjoittaja, oivaltava valokuvaaja ja taitava taiteilija.

Nyt hänen luovuuteensa hedelmiä on saatettu kirjan kansien väliin. ”Arkisia tarinoita sanoin ja kuvin” -kirja sisältää hänen mielenkiintoisia kirjoituksiaan, valloittavia valokuviaan ja omaperäisiä maalauksiaan.

Lauri Ikonen teki elämäntyönsä Uudenkaupungin Kirjapainossa sananmukaisesti kirjojen painajana. Hän on painanut tuhansia kirjoja, mutta nyt hän teki ensimmäisen oman kirjansa alusta alkaen – lukuun ottamatta tuota painamista ja taittoa.

– En tullut painokoneen ääressä koskaan oikein ajatelleeksi, miten paljon kirjan tekemisessä tarvitaan työtä ja erilaisia vaiheita ennen kuin koneen voi käynnistää. Nyt olen sen saanut nähdä ja kokea monta mielenkiintoista vaihetta, hän sanoo.

MIKÄ sitten sai eläkkeellä olevan kirjanpainajan ryhtymään oman kirjan tekemiseen.

– Olen jo jonkin aikaa ajatellut, että olisi mukava saada työnsä tuloksia säilymään tulevaisuuteenkin. Kirjan kansien välissä ne pysyvät ja ovat kaikkien kiinnostuneiden ulottuvilla.

– Kirjan julkaisemisen rimaa on alentanut tuntuvasti se, kun olen seurannut millaisia kaikenlaisia teoksia nykyään tehdään. Elämänkertojakin julkaisevat jo 40-vuotiaat, pohtii viime syksynä 90 vuotta täyttänyt tekijä.

Valokuvausta Lauri Ikonen on harrastanut jo 1940-luvulta lähtien.

– Aloitin heti, kun Suomessa saattoi sodan jälkeen hankkia kameran. Vuosikymmenien varrella kamera on vaihtunut monta kertaa. Mustavalkoiset valokuvat ovat erityisesti minun mieleeni. Valmistin kuvani itse suurennuskoneella pimiössä ja se oli todella kiehtovaa, hän kertoo.

– Olen pyrkinyt kuvissani aina tietynlaiseen pelkistettyyn sanomaan vähin aineksin, elementtejä ei saa olla liikaa, hän lisää.

Noita upeita taidevalokuvia on tuoreessa teoksessa miltei kolmekymmentä.

Saman verran kirjassa on myös Lauri Ikosen maalauksia vuosikymmenien varrelta. Mukana on erilaisia asetelmia ja erityisesti persoonallisella tyylillä tehtyjä öljymaalauksia, joita on nimitetty jopa ”Ikosen kubismiksi”.

– Ensimmäisen tauluni tein vuonna 1951 vaimolleni Leenalle . Paljon maalasin erityisesti 1960-luvulla ja kauan sen jälkeenkin. Sitten seinät täyttyivät enkä viitsinyt varastoonkaan tauluja maalata. Yhtään taulua en ole koskaan kaupitellut, olen myynyt, jos joku on halunnut ostaa. Lopettamiseen vaikutti sekin, että minulla ei ollut oikein sopivia tiloja taiteen tekemiseen.

– Muut asiat veivät myös aikaa, erityisesti saaristoelämä ja matkustaminen, sanoo Lauri Ikonen, joka asui vaimonsa kanssa saaressa pitkään puolet vuodesta ja joka on käynyt matkoilla kymmenissä maissa.

Kirjoituksia miltei 200-sivuisessa kirjassa on runsaat parikymmentä. Kiinnostavat kirjoitukset on julkaistu aiemmin vuosien varrella Uudenkaupungin Työväen Moottoriveneseuran Paattipostissa. Nyt ne saavat siis uuden tulemisen kirjan kansien välissä.

Kirjoitusten viesti onkin aivan yhtä tuore ja ajankohtainen.

– Kirjassa on harrastusteni hedelmiä, joita haluan sen myötä jakaa muillekin, Lauri Ikonen korostaa.

– Harrastuksiakin tärkeämpää on kuitenkin elämä itsessään. Ennen kaikkea pitää muistaa elää, hän lisää.

”Arkisia tarinoita sanoin ja kuvin” -kirjaa on myytävänä Kirja-Vakassa.

Matti Jussila