Lukiolaiset odottavat yhä vanhojen tansseja ja penkkareita

0
Lukiolaiset Josefina Routi, Onni Laaksonen ja Mio Hyvönen (alhaalla) jakoivat ajatuksiaan tulevasta keväästä aikaan sopivasti Meet-videopuhelusovelluksen välityksellä.

Lukiolaisten tulevaa kevättä varjostaa koronatilanteen aiheuttama epävarmuus. Sekä vanhojen tansseja että penkkareita on jouduttu siirtämään ja tilanteen salliessa ne on tarkoitus järjestää toukokuussa.

Lukiolaiset ymmärtävät, että vanhojen tanssien ja penkkareiden siirto on perusteltua, mutta pitävät sitä kuitenkin hyvin harmillisena, sillä monille juuri nuo tapahtumat ovat lukion odotetuimpia kohokohtia.

Normaalisti abiturientit viettävät penkkareita heidän säännöllisen koulun loputtua helmikuussa.

– Vaikka penkkareiden siirto viekin niiltä vähän ideaa, on se kuitenkin parempi kuin penkkareiden peruminen kokonaan, Uudenkaupungin lukiossa opiskeleva abiturientti Onni Laaksonen ajattelee.

Lukion toisen vuoden opiskelijat Josefina Routi ja Mio Hyvönen ovat samaa mieltä siitä, että myös vanhojen tanssien siirtäminen toukokuulle on niiden peruuttamista parempi vaihtoehto.

Normaalisti vanhojen päivää vietetään penkkareita seuraavana päivänä, sen kunniaksi, että abiturienttien lähdettyä koulusta toisen vuoden opiskelijoista tulee koulun vanhimpia.

Mikäli vanhojen tanssit voidaan järjestää, niin niihin joudutaan luultavasti tekemään joitain erityisjärjestelyjä. Esimerkiksi parinvaihtotansseja ei voida järjestää ja tanssit tullaan mitä luultavimmin tanssimaan maskit päässä.

Lukion toisen vuoden opiskelijat toivovat, että erityisjärjestelyistä huolimatta vanhojen tansseihin saisi tulla yleisöä.

– Kyllä siinä vähän se idea menee, jos sukulaiset eivät pääse katsomaan, Hyvönen pohtii.

– En myöskään haluaisi valita yleisöttömien tanssien ja tanssiaisten abivuoteen siirtämisen väliltä, Routi miettii.

Ylioppilaskirjoitukset Uudenkaupungin lukiossa menevät pitkälti saman mallin mukaisesti kuin syksyllä.

– Poikkeusjärjestelyjä ylppäreissä ollaankin päästy jo harjoittelemaan, joten niiden kannalta vastassa ei ole mikään uusi juttu, Laaksonen pohtii.

Lukiolaisilla on takana hyvin poikkeuksellinen vuosi ja heidän arkensa poikkeaa edelleen normaalista. Tällä hetkellä Uudenkaupungin lukiolaisista ykkös- ja kakkosluokkalaiset ovat edelleen etäopetuksessa, mutta ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville abeille on mahdollistettu lähiopetus.

– Oli todella hyvä, että edes me abit pääsimme lähiopetukseen, sillä etäopiskelu on monelta osin haastavampaa, Laaksonen ajattelee.

– Abien puolesta positiivista on ollut nyt myös hiljaisuus, kun olemme ainoita opiskelijoita koululla, Laaksonen jatkaa.

Lukion toisen vuoden opiskelijat kertovat etäopetuksessa ymmärtäneensä lähiopetuksen suuren merkityksen oppimisen kannalta.

– Etäopetus on saanut arvostamaan lähiopetusta ihan uudella tavalla, Hyvönen kertoo.

Monille lukiolaisille poikkeusjärjestelyiden lisäksi harmillista on koronatilanteen aiheuttama ennalta-arvaamattomuus.

– Tämä epävarmuus siitä, miten kauan etäkoulu vielä jatkuu on harmillista, Hyvönen jakaa.

– Onneksi aikuiset niin kotona kuin koulussakin ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä tilannetta kohtaan, Routi kertoo.

Vaikka erityisjärjestelyt, kuten etäopetus ja juhlapäivien siirto, harmittavat lukiolaisia, niin he haluavat kuitenkin välittää positiivista viestiä eteenpäin.

– Kyllä tämä tilanne tästä paranee ja me kyllä selviämme, Routi rohkaisee muiden nyökkäillessä mukana.

Iiris Soininen