Manteli vai hillo? 

0
Satu Kuusamo (vas) ja Kaija Nygård ovat leiponeet pullia leipomossaan jo 19 vuoden ajan. Laskiaispullia Pullapirjoilta saa myös kokonaan maidottomina ja munattomina sekä gluteenittomina.

Kaija Nygårdin käsi käy vikkelästi. Hieman jäähtyneet pyöreät pullat halkaistaan, pohjaan pursotetaan hillo-silmä ja ympärille kermavaahtoa. Kansi päälle ja koko komeuden hunnuksi vielä tomusokeria. 

Pullapirjoilla laskiaispullakauppa käy tammi–helmikuussa vilkkaana. Päivittäin sesonkipullia myydään viitisenkymmentä, tosin lukemat ovat vielä kiihtymään päin laskiaista kohti mentäessä. 

– Vaikea on ennustaa, kuinka paljon loppuviikosta päivittäin myydään. Mutta pullia on onneksi helppo tehdä lisää, kun kaikki ainekset on tässä valmiina, sanoo leipomon toinen yrittäjä Satu Kuusamo

Niin sanottujen tavallisten pullien lisäksi erikoisruokavalioihin sopivien laskiaispullien kysyntä on lisääntynyt. 

– Laskiaispullia tehdään myös munattomina ja maidottomina. Gluteenittomiakin kysytään koko ajan enemmän, joten niitäkin meiltä saa, kertoo Nygård. 

Perinteinen laskiaispulla on saanut viime vuosina myös uusia variaatioita, kun täytteeksi on keksitty lisätä esimerkiksi kinuskia ja suklaalevitettä. Pullapirjojen asiakkaat luottavat kuitenkin perinteisiin hillo- ja mantelipulliin. 

– Hillopullia menee ehdottomasti enemmän, vaikka jotkut ovatkin sitä mieltä, että mantelipulla on se aito ja oikea, Nygård nauraa. 

Koulukuntaeroja löytyy myös pullan halkaisussa. Jotkut leikkaavat pullan puoliksi ja toiset silpaisevat ainoastaan pienen hatun pullan päältä. Kuusamo ja Nygård valitsevat kumpikin puolitetut pullat hillotäytteellä. 

– Meillä pulla aina puolitetaan, jotta täytettäkin mahtuu sitten oikein kunnolla, Satu Kuusamo sanoo. 

– Minun ei kyllä tule syötyä kantta ollenkaan, ainoastaan alaosa täytteineen, paljastaa Nygård. 

Laskiaispullien sesonki jatkuu helmikuun loppupuolelle saakka, mutta kohta 20 vuotta leipomoa pyörittäneet ystävykset pitävät niistä niin paljon, että niitä voisi heidän mielestään olla myynnissä aina. 

– Miksei voisi olla vaikka joku juhannuspullakin, jonka välissä olisi tuoreita mansikkasiivuja, suunnittelee Nygård. 

– Ja kyllä me näitä laskiaispullia myymme vaikka ympäri vuoden, jos asiakkaat niin haluavat, vahvistaa Kuusamo.

Päivi Sappinen