“Me tarvitsemme sinua ja sinä tarvitset meitä”

0
- Kyse ei ole siitä, että täällä nyt aikuiset leikkivät palokuntaa, vaan osallistumme ihan samoihin tehtäviin kuin ammattilaisetkin, Timo Etula painottaa.

Hälytys saattaa tulla keskellä yötä. Äkkilähtöä varten Timo Etulalla on sänkynsä vierellä valmiina vaateparsi, jonka hän saa puettua päälleen mahdollisimman nopeasti. Parhaimmillaan heräämisestä on saattanut kulua vain muutamia minuutteja, kun hän on jo VPK:n muun hälytysosaston kanssa palolaitoksella valmiina lähtöön. 

– Keskimäärin tällä alueella tulee vuosittain 70–95 hälytystä. Meillä on paikallisesti noin kymmenen hengen vakiintunut porukka, joka hälytyksiin pystyy vastaamaan, luettelee Etula, joka on juuri valittu Uudenkaupungin VPK:n koulutuspäälliköksi. 

Pääkaupunkiseudulta pari vuotta sitten muuttaneelle Etulalle oli päivänselvää, että hän jatkaa sopimuspalokuntalaisena myös uudessa asuinkunnassaan. 7-vuotiaasta nassikasta asti VPK:n touhuissa mukana olleelle toiminta on jo verissä. Kyse on paljon muustakin kuin harrastuksesta. 

– Monilla on vähän hassu käsitys siitä, että täällä vain leikitään palomiestä. Sopimuspalokunnat hoitavat kuitenkin ihan samoja pelastustoimen hälytystehtäviä kuin ammattipalokunnatkin, Etula painottaa. 

Käytännössä se tarkoittaa, että 50–70 prosenttia koko maan hälytystehtävistä on sellaisia, joissa sopimuspalokuntalaiset ovat mukana, joko itsenäisesti tai yhdessä ammattihenkilöstön kanssa. Tehtävien kirjo on lähes yhtä monipuolinen kuin ammattilaisillakin.  

– Tehtäviä on liikenneonnettomuuksista rakennus- ja asuntopaloihin ja vaarallisten aineiden tehtäviin. Suurten tehtaiden automaattiset hälytysjärjestelmät kaipaavat välillä tarkistusta, ja esimerkiksi myrskyvaurioiden siivoamisessa autetaan usein, Etula luettelee. 

Erityisesti sopimuspalokuntien hälytysosastot kaipaavat kipeästi uusia ihmisiä joukkoihinsa. Etenkin nuorempaa polvea houkutellaan nyt mukaan. 

– VPK:n toimintaan voi tulla kuka tahansa mukaan, tehtäviä keksitään kyllä ihan varmasti aina. Mutta varsinkin alle nelikymppisiä peruskuntoisia tyyppejä kaivataan vahvistamaan hälytysosastoa. Sukupuolella ei ole merkitystä, kunhan suorittaa koulutusohjelman mukaiset kurssit ja on täysi-ikäinen. Kunto ja osaaminen mitataan testeillä ennen hälytystehtäviin pääsyä, kertoo Etula. 

Hän alleviivaa, että mitään ei tarvitse osata etukäteen. Riittää, että on kiinnostusta auttamiseen ja mahdollisuus sitoutua koulutukseen ja sen jälkeen hälytyksiin. Etulan mukaan hälytystehtäviin vaadittavat kurssit on mahdollista suorittaa vuodessa. 

– Jos on vielä alaikäinen, mutta kiinnostaisi lähteä mukaan toimintaan, ei muuta kuin rohkeasti vain ottamaan yhteyttä. Vaikka alle 18-vuotiaana ei vielä pääse mukaan hälytystehtäviin, kaikenlaisia avustavia ja valmistavia tehtäviä kyllä on.

Uudessakaupungissa hälytysosasto harjoittelee joka viikko maanantaisin. Treeneissä ylläpidetään pelastustaitoja, jotta tosipaikan tullen sammutus- ja pelastustehtävät voidaan suorittaa turvallisesti. 

Etula kehuu paikallisen VPK:n yhteenhitsautunutta porukkaa mukavaksi ja rennoksi. 

– Tähän joukkoon on helppo tulla mukaan, eikä tarvitse pelätä, että joutuisi yksin johonkin sellaiseen tehtävään, jota ei vielä hallitse. Kokeneemmat sopimuspalokuntalaiset ovat tukemassa ja auttamassa. 

Timo Etula pitää erittäin tärkeänä, että paikallisen sopimuspalokunnan toimintavalmius säilyy jatkossakin. Pitkän linjan harrastajille alkaa tulla ikää, ja laajempi hälytysosasto mahdollistaisi myös aktiiveille vapaata hälytysvalmiudesta aina toisinaan. 

– Tilanteen voisi kiteyttää niin, että me tarvitsemme sinua ja sinä tarvitset meitä. Paikallinen VPK on osaltaan turvaamassa alueen asukkaiden elämää, ja jotta tilanne pysyy jatkossakin vähintään yhtä hyvänä, tarvitsemme lisää innokasta väkeä mukaan, hän kiteyttää. 

Päivi Sappinen

FaktaUudenkaupungin VPK on perustettu vuonna 1866 ja on Suomen neljänneksi vanhin edelleen aktiivinen sopimuspalokunta. 

Nykyisin puhutaan yleisesti ammatti- ja sopimuspalokunnista.

Noin 90 prosenttia Suomen pinta-alasta on aluetta, jossa pelastustoimen ensilähdöstä huolehtivat sopimuspalokunnat.

Ammatti- ja sopimushenkilöstö toimivat alan arvojen mukaisesti yhtä inhimillisesti, ammatillisesti ja luotettavasti.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen alueella toimii yhteensä 67 sopimuspalokuntaa. 

Suomessa on noin 15 000 sopimuspalokuntalaista, jotka ottavat tarvittaessa päivätöistään palkatonta vapaata sammuttaakseen tulipaloja.

Lähteäksesi mukaan VPK:n toimintaan, ota yhteyttä koulutuspäällikkö Timo Etulaan, puh. 044 3090183 tai uudenkaupunginvpk@vs-alpe.fi