Merilinnussa pidetään kiinni rutiineista

0
Anne Lahtonen on palvellut Lounaskahvila Merilinnun asiakkaita vuodesta 2013 lähtien.

Anne Lahtonen kokeili aikansa eri työpaikoissa, mutta löysi lopulta paikkansa ravintola-alalta.

– Olen tehnyt perhepäivähoitajan töitä ja olin kaupassa myyjänä, mutta tämä tuntui omalta, Lounaskahvila Merilinnun yrittäjä Anne Lahtonen sanoo.

Koti- ja laitostalouden oppilaitoksesta kokiksi 1980-luvulla opiskellut Lahtonen muutti Uuteenkaupunkiin Raumalta vuonna 1991. Aluksi hän oli töissä Pookissa, mutta jäi pian äitiyslomalle.

Muutaman vuoden hän työskenteli Hepokarin Messissä ja Laitilassa kaupassa, kunnes päätyi vanhan Salcompin keittiöön.

Yrittäjäksi Lahtonen päätyi pitkän suostuttelun jälkeen.

– Ei ollut helppo päätös. Kun Mari ( Kohvakka ) rupesi kauppamaan, aika pitkään sain miettiä. Lapset olivat jo niin isoja, että sen takia ei tarvinnut olla kotona enää niin paljon, Lahtonen muistelee.

Raumalaiselle muutto Uuteenkaupunkiin ei ollut aikoinaan suuri juttu, vaikka hän ei silloin ajatellutkaan sen olevan lopullista.

– Sen piti olla vain välikaista. Tulin vain käymään, mutta sitten löysin miehen ja jäin tänne, Lahtonen naurahtaa.

Lahtonen nimesi eri nimillä tunnetun ravintolan Lounaskahvila Merilinnuksi ryhtyessään yrittäjäksi vuonna 2013.

Merilinnussa on Lahtosen lisäksi töissä yksi työntekijä. Välillä on ollut kaksikin, mutta erityisesti koronapandemian aikana ei ole ollut tarvetta lisätyövoimalle.

Vakioasiakkaat lounastavat Merilinnussa työpäivänsä aikana. Tietty porukka käy säännöllisesti lounaalla.

– Tämä on pääasiassa haalariväen ruokapaikka. Ruokailijoita on läheisistä yrityksistä, mutta myös remonttimiehiä ja rekkakuskeja, Lahtonen kuvailee.

Asiakkailta harvemmin tulee palautetta – ainakaan negatiivista – mistä voi päätellä, että ruoka ja palvelu kelpaavat. Ruokailijat voivat yleensä luottaa siihen, että tietyt asiat pysyvät.

– Aika paljon meillä on vakiopäiviä. Torstaisin on hernekeittoa, perjantaisin on lohipäivä ja keskiviikkoisin on leikepäivä. Niistä pidetään kiinni.

Lahtonen pyrkii siihen, että viikon lounaslista on monipuolinen. Joka päivä on tarjolla myös keittolounas.

Myös lähiruokaan satsataan, sillä lihat, kalat, kananmunat ja kasvikset tulevat lähialueelta.

Koronavirus on iskenyt lujaa myös Merilinnun toimintaan.

– Viime keväänä olimme kaksi kuukautta kiinni kokonaan. Voi sanoa, että 75 prosenttia asiakkaista on tullut takaisin. Hiljaista on ollut, mutta niin on koko ravintola-alallakin, Lahtonen toteaa.

Epätoivo ei silti ole vallannut yrittäjän mieltä.

– Näkee, mitä tulevan pitää. Toivotaan parempia aikoja, Lahtonen sanoo.

Moni ravintola on lisännyt noutoruoan valikoimaan. Merilinnusta on saanut jo ennen koronaa lounasta mukaan.

– Tänäänkin pakattiin neljään eri paikkaan 37 annosta mukaan, Lahtonen kertoo.

Uusikaupunki on Lahtosen mukaan hyvä paikka yrittää. Lisäksi apua on saatavilla ihan vierestä.

– Uusyrityskeskuksesta olen saanut tosi paljon apua. Kerkolan Esa on ollut korvaamaton apu, Lahtonen kehuu.

Lounaskahvila Merilintu


Yrittäjä: Anne Lahtonen

Perustamisvuosi: 2013

Ala: lounaskahvila

Työntekijöiden määrä: 2

Yrittäjänä alalla: 8 vuotta

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä noin kahden viikon välein. Edellinen yrittäjä haastaa aina seuraavan. Seuraavana vuorossa on Kauneushoitola Beauty by Jutan Jutta Tobin.