Ne pienet ilot

0

Onpa hieno idea! Wau! Oi ihanaa superia!

Näin innostuneita kommentteja sosiaalisessa mediassa sai uusikaupunkilainen Bistro Bay -ravintola, joka keksi jäädyttää ja kolata Kaupunginlahdelle luisteluradan.

Kaikkien vapaassa käytössä oleva kenttä ilahduttaa erityisesti nyt, kun moni kaipaa korona-arkeensa vaihtelua ja turvallista ajankulua.

Paikallisen ravintolan idea luistelubaanasta kaupungin parhaalla paikalla jää toivottavasti elämään myös tuleville talville. Isojen kaupunkien toreille jäädytetyt kentät ovat olleet suosittuja myös matkailijoiden keskuudessa. Uudessakaupungissa on pakkastalvina mahdollisuus hyödyttää keskeisellä paikalla olevaa luonnonjäätä.

Koronatalven ilmiöksi ovat nousseet jäälyhdyt. Nukketeatteri Piironginlaatikko ja kaupungin elinkeinopalvelut ovat haastaneet kaupunkilaisia ja yrityksiä tekemään jäälyhtyjä torille. Upeat talviset taideteokset ilahduttavat kävelijöitä ja ohikulkijoita.

Viime viikonloppuna kolme pyhärantalaista yhdistystä järjesti talvisen tilataideteoksen meren jäälle. Pyhärannan Myrsky, Rohdaisten kyläyhdistys Pleissi ja Puhdas Mannervesi tekivät jäälyhdyistä valaistun jäätien Kirkonrannasta Sydänkariin.

Talvi-illassa loistava lyhtymeri oli kaunis näky, joka symboloi yhteisöllisyyden merkitystä korona-aikanakin.

Kunnon vanhan ajan talvi on osoittanut Uudenkaupungin ja koko Vakka-Suomen vahvuudet talvisissa riennoissa. Eripituisia ja -tasoisia latuja riittää hiihdettäväksi merellä, metsissä ja pelloilla niin aloittelijoille kuin konkareillekin.

Lasten riemu lumesta saa aikuisetkin hyvällä mielelle. Hiihtämistä opettelevat lapset ja aikuiset ansaitsevat kanssahiihtäjältä kannustusta. Laturaivon kylväjät pysytelkööt poissa, mutta latuystävällisyys on tervetullutta.

Laskiaista voi viettää pulkkamäessä, hiihtäen, luistellen, pilkkien tai meren jäällä kävellen. Ja jos talvi ei ole lempivuodenaika, ilon aihetta antaa pian alkava kevät: Tänään päivän pituus on jo reilusti yli yhdeksän tuntia, eli yli kolme tuntia enemmän kuin tammikuun alussa.