Neulehurahdus

0
Johanna Harikkala-Nurmi innostui joulun alla kokeilemaan islantilaisneuleen valmistamista. Kuukaudessa neulepaitoja on syntynyt jo neljä.

Kun joulun alla koronatilanne vaati jälleen uusia rajoituksia, päätti liikuntayrittäjä Johanna Harikkala-Nurmi tarttua vapautuneella ajallaan puikkoihin. Islantilaisneuleiden värikkäät kuviot olivat kiehtoneet jo pidempään, joten pyöröpuikoille lähti muodostumaan elämän ensimmäinen neulepaita. 

– Olen kyllä kutonut sukkia ja hanskoja, mutta paitaa en koskaan aiemmin. Sukkia alkoi olla jo niin paljon, että päätin kokeilla vaihteeksi villapaitaa. Sitten jäinkin ihan koukkuun, Harikkala-Nurmi nauraa. 

Ensimmäinen harmaalla, keltaisella ja valkoisella kuvioitu neulepaita valmistui jo neljässä päivässä. Harikkala-Nurmi ihastui islantilaisneuleiden valmistamisen helppouteen niin, että seuraava pusero oli puikoilla jo alta aikayksikön. 

– Näitä on tosi mukava tehdä. Kun seuraa tarkasti ohjeita, eivät kuviotkaan tuota vaikeuksia. Kun samaa kuviota tekee eri väreillä, lopputulos on taas ihan erilainen, hän sanoo. 

Perinteiselle islantilaisneuleelle ominaista ovat juuri kaarrokkeen moninaiset värit ja kuviot. Alkuperäiset islantilaisneuleet neulotaan islantilaisten lampaiden villasta valmistetusta langasta. Ideana on neuloa paita pyöröpuikoilla suljettuna neuleena alhaalta ylös tai ylhäältä alas. Valmis neulepaita ei siis vaadi erillistä saumojen ompelua. 

Harikkala-Nurmi on löytänyt neuleohjeita joulun alla hankkimastaan islantilaisneule-kirjasta. Hän uskoo, että simppelin neuleen kutominen onnistuu hieman kokemattomammaltakin neulojalta. 

– Kuvio-osan kutominen on kaikkein kivointa, pitkä yksivärinen pätkä vähän välillä tylsääkin. Itse en ole turhan tarkka tekemisen kanssa. Jos tulee virheitä, niin ei se haittaa. Kun valmis paita kastellaan lopuksi, villa venyy kauniiksi, vaikka käsiala ei olisikaan ollut koko matkalta ihan priimaa. 

Kuukaudessa Harikkala-Nurmen puikot ovat kilistelleet valmiiksi jo neljä islantilaisneuletta. Keskimäärin yhden puseron neulomiseen on mennyt viikko.

Neulebuumi näkyy myös lankakaupoissa. Pellavasydämen Mervi Lamminen sanoo, ettei ole koskaan oman käsityöuransa aikana nähnyt vastaavaa. 

– Pelkästään islantilaisten lankojen tilaaminen on aivan hurjaa. Itse olin koko päivän tukun sivuilla ja kun langat tulivat myyntiin, niistä ehti osa jo loppua sillä välin, kun tein omaa tilaustani. Kaikkia värejä ei millään ole mahdollista tilata, vaan on tyydyttävä niihin mitä saa. Joistain kaupoista on kuulemma jo pyöröpuikotkin loppu, hän kertoo. 

Paikallisesti islantilaislankojen ja pyöröpuikkojen kysyntä räjähti Lammisen mukaan joulun alla. Neuleita ovat innostuneet tekemään myös miehet. 

– Seuraavaksi odotan, että tänne meille rantautuu buumi Bernie Sandersin tumpuista. Kirjoneulekaavio niistä on jo tehty, mutta se on vasta tulossa tänne meille päin, hän arvioi. 

Johanna Harikkala-Nurmi on juuri edellisiltana saanut pääteltyä viimeisimmän työnsä, pitkän neuletakin. 

– Taisin siinä sanoa, että nyt en kyllä hetkeen aloita uutta. Mutta jo parin tunnin päästä olin selaamassa kännykästä lisäideoita, että kyllä se on varmaan taas lähdettävä lankakaupoille, hän nauraa. 

Päivi Sappinen