Oppaiden ruusu Puupaatei Pakkahuoneel -tapahtumalle

0
Uudenkaupungin matkailuoppaiden puheenjohtaja Tuula-Riitta Karlin (toinen vas.) luovutti kunniakirjan Puupaatei Pakkahuoneel -tapahtuman järjestäjälle Asmo Hällsforsille. Palkintoa oli jakamassa myös matkailuoppaiden sihteeri Annukka Markela-Välimäki (vas.) ja vastaanottamassa Max Helpiö, Kim Helpiö ja Henrik Helpiö.

Uudenkaupungin matkailuoppaat jakavat perinteisen opasruusun kaupunkia myönteisellä tavalla tunnetuksi tehneelle taholle. 23. Opasruusun sai Puupaatei Pakkahuoneel -tapahtuma.

Palkinnon jakaneet Uudenkaupungin matkailuoppaiden puheenjohtaja Tuula-Riitta Karlin ja sihteeri Annukka Markela-Välimäki pitivät tärkeänä, että Puupaatei Pakkahuoneel -tapahtuma on elokuussa, jolloin tapahtuma jatkaa kesää aikana, jolloin suuri osa kesätapahtumista on takana.

Tulevan kesän päivämäärä on 14.8., jolloin puupaatit täyttävät jälleen Pakkahuoneen edustan.

– Jotain alustavia suunnitelmia on, yksi tapahtuman järjestäjistä Asmo Hällfors sanoo.

Kim Helpiö muistuttaa, että edellisetkin tapahtumat on lopulta järjestetty aika nopeasti, vaikka toki edellisille osallistujille on jo sähköpostia lähetetty.

– Se oli minun 60-vuotissyntymäpäiväni, jolloin tätä alettiin suunnitella. Se oli heinäkuussa ja tapahtuma oli silloinkin elokuussa, Henrik Helpiö muistelee ensimmäistä tapahtumaa.

Ensimmäisellä kerralla puuveneet olivat osa Uudenkaupungin Vanhat talot -tapahtumaa, mutta suuren suosion ansiosta tapahtumasta tehtiin jokavuotinen perinne.

Palkintoa oli vastaanottamassa tapahtuman järjestäjistä myös Max Helpiö . Mikko Vikman ei päässyt tilaisuuteen paikalle.

Tapahtuman järjestäjät ovat kaikki harrastaneet vanhojen veneiden ja autojen parissa ja lisäksi heitä yhdistää kotiseuturakkaus.

Viime vuonna Pakkahuoneen rantaan saapui ennätysmäärä puuveneitä, noin 50. Paikallisten veneiden lisäksi paatteja saapui muun muassa Raumalta, Porista, Turusta, Kustavista ja Helsingistä sekä ensimmäistä kertaa Ahvenanmaalta.

Matkailuoppaat korostivat perusteluissaan sitä, että maksuton tapahtuma on houkutellut Pakkahuoneen rantaan niin veneilijöitä kuin maakrapujakin.

Veneiden lisäksi yleisöä ovat vetäneet työnäytökset, käsityöläiset, oheisohjelmat ja myyntikojut.

Puupaatei Pakkahuoneel -tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat olleet muun muassa Uudenkaupungin vierasvenesatama, Uudenkaupungin merihistoriallinen yhdistys, Raumanmeren Puuveneilijät, Suomen Sukellushistoriallinen yhdistys ja Eurajoen kristillisen opiston puuvenekurssi.

Viime vuonna Opasruusu myönnettiin Uudenkaupungin Automuseolle ja sitä ennen olivat vuorossa Hahmopellon tekijät.

Opastetut teemakierrokset tutustuttavat Uudenkaupungin rauhaanTänä vuonna tulee kuluneeksi 300 vuotta Uudenkaupungin rauhasta, jonka kunniaksi Uudenkaupungin kaupunki tarjoaa opastettuja teemakierroksia historiallisiin kohteisiin.

Uudenkaupungin matkailuoppaiden vetämillä kierroksilla käydään läpi suuren Pohjan sodan, isovihan ja Uudenkaupungin rauhan aikaisia tapahtumia kaupungissamme ja muualla Suomessa.

Torilla sijaitseva rauhan muistomerkki on kaupunkilaisille tuttu, mutta harva tietää, missä rauhanneuvottelijat asuivat ja missä sijaitsi heidän kansliansa.

Tunnin mittaiset kierroksen alkavat Pakkahuoneen vierasvenesatamasta ja päättyvät Rauhanpuistoon. Kierrokset toteutetaan tarvittaessa myös englanniksi.

Tie Uudenkaupungin rauhaan -kierroksia järjestetään 7.7., 14.7., 28.7., 11.8., 12.8., ja 14.8. sekä rauhan 300-vuotisjuhlapäivänä 30.8. ja vielä kansainvälisenä rauhanpäivänä 21.9.

Ilmoittautumislinkit tulevat lähempänä ajankohtaa osoitteeseen uki.fi/rauha300.