”Paras tapa aktivoida ihmisiä on pyytää heitä rohkeasti mukaan”

0
Hyvä yhdistys on sellainen, jossa ihmisillä on kiva olla yhdessä, Petteri Pitkämäki ja Anneli Laurila sanovat.

Pyhämaassa on noin 500 asukasta ja kymmenkunta yhdistystä. Yhdistysaktiivit ovat usein mukana useassa eri yhdistyksessä, niin myös Pyhämaan Marttojen puheenjohtaja Petteri Pitkämäki .

– Kuulun seitsemään eri yhdistykseen. Se johtuu varmaan siitä, että olen tosi sosiaalinen ja kiinnostunut kaikesta.

Alun perin kokin koulutuksen saanut ja ravintola-alalla työskennellyt Pitkämäki on kotoisin Helsingistä. Pyhämaahan hän muutti monen mutkan kautta kuusi vuotta sitten. Vanhaa taloa remontoiva mies työskentelee nykyään maatalouslomittajana. Marttoihin hänet houkutteli naapurissa asuva Anneli Laurila , yhdistyksen varapuheenjohtaja.

1972 perustettuun marttojen paikallisyhdistykseen kuuluu noin 30 jäsentä. Perustajajäsenistä on mukana ainakin alusta asti sihteerinä toiminut Salme Leino . Myös Laurila on kuulunut yhdistykseen vuosikausia. Entinen maatalon emäntä auttaa nyt poikaansa tilan töissä sekä kuljetusalan yrityksessä ja kuuluu hänkin neljään eri yhdistykseen.

Marttayhdistyksessä on nähty sama kehitys kuin monessa muussa nuoruuden innolla aloitetussa toiminnassa: jäsenet ikääntyvät, jäävät vähitellen sivuun eikä nuoria saada tarpeeksi mukaan.

– Meilläkin toiminta oli vähän hiipumassa, mutta Petteri on saanut siihen uutta vauhtia, Laurila kertoo.

Pitkämäki aloitti puheenjohtajana kaksi vuotta sitten. Hän ideoi muun muassa kotipihallaan järjestetyn kesäkirpputorin ja lettukahvilan. Ne oli tarkoitus järjestää myös viime vuonna, mutta korona sotki suunnitelmat.

Pandemian jalkoihin jäivät myös teatterimatkat, ensiapukurssi sekä kaksi kertaa aikaisemmin pidetty ja valtaisan suosituksi osoittautunut Ruokaa nuotiolla -kurssi, joka järjestettiin yhteistyössä Raulion pienviljelijäyhdistyksen kanssa. Tuttujen kahvipussikurssien ja perennailtojen lisäksi suunnitteilla on ollut ainakin perinneruokakurssi sekä eri maiden ruokakulttuureihin paneutuvia kursseja.

– Kurssien kautta olemme saaneet myös uusia jäseniä. Jäsenhankintaa pitää tehdä koko ajan, aina kun on puheissa ihmisten kanssa. Mielestäni paras tapa aktivoida ihmisiä on pyytää heitä rohkeasti mukaan, puheenjohtaja sanoo.

Normaaliaikoina martat ovat kokoontuneet parin-kolmen viikon välein ns. marttailtoihin. Yhdistyksen alkuaikoina kokoontumiset pidettiin jäsenten kodeissa, nyttemmin ne on siirretty seurakuntakotiin tai nuorisoseurantalolle.

Marttailloissa on usein jokin teema, mutta joskus kokoonnutaan vain juttelemaan ja olemaan yhdessä. Mukava yhdessäolo on kaiken toiminnan perusta.

– Nyt olen vähän huolissani siitä, miten ihmisille käy, kun he eivät voi kokoontua ja miten ihmiset saadaan ulos kodeistaan ja liikkeelle sitten, kun pandemia on ohi. Siinä marttayhdistyksellä on osaltaan tekemisen paikka, Pitkämäki sanoo.