Raulion laskiaisperinne ei sittenkään katkennut

0
Suvi Teeri ja Oosa Sjöblom odottavat omaa laskuvuoroaan, kun Jussi Nieminen lähettää lapsenlapsensa Jyri Lanssilan matkaan.

Pyhämaan Rauliossa on juhlistettu laskiaissunnuntaina paikallisen Pienviljelijäyhdistyksen organisoimassa koko perheen tapahtumassa jo reilun kahdenkymmenen vuoden ajan, mutta tänä vuonna koronapandemia oli vähällä katkaista kauniin perinteen.

Raulion, Heinästen ja Torlahden kyläaktiivit eivät kuitenkaan suostuneet antamaan periksi ja kulmakunnan vähäväki sai sittenkin oman laskiaismäkensä, tosin epävirallisen sellaisen.

– Olemme painottaneet kaikille, että kysymys on omatoimisesta jutusta, mihin ihmiset voivat tulla halutessaan mukaan. Mäenlaskun lisäksi täällä voi paistaa makkaraa ja perinteinen arvauskilpailukin järjestettiin. Puffettia ei tällä kertaa pidetty, soppatykki pysyi kylmänä ja talvinen ulkoilmajumalanpalveluskin oli pakko jättää väliin, kolmen kylän yhteisen yläyhdistyksen varapuheenjohtaja Kai Lindegren linjasi.

– Tänäkään laskiaisena ei kuitenkaan tarvitse olla ilman maistuvaa hernesoppaa, sillä tykki ladataan täyteen maanantaina ja tiistaina herkkua saa sitten ostaa joko heti nautittavaksi tai sitten kotiinvietäväksi Uudenkaupungin torilta, paljasti Lindegren.

Kai Lindegrenin mukaan rahaa kerätään muun muassa kolmen kylän alueella syntyneille vauvoille ja jos korona sen suo, on ensi kesänä tarkoitus lähteä taas isommalla porukalla kesäreissullekin Pohjois-Satakuntaan.

– Harvemmassa paikassa on yhtä aktiivista väkeä, mitä Pyhämaasta löytyy. Täällä aito vanhan ajan talkoohenki elää ja voi hyvin, Lindegren tiivisti.

Samaa mieltä aktiivisuudesta ja talkoohengestä oli myös suhteellisen tuore pyhämaalainen, Turusta muuttanut Reetta Saari .

– Olen jo huomannut useammankin kerran, että niin isoa pulmaa ei olekaan, et-teikö siihen saa apua naapureilta, täysin siemauksin aurinkoisesta laskiaissäästä nauttinut Saari kehui.

Asko Tanhuanpää