Satamaoperaattori Stevenalle lisää tiloja

0
Stevena ahtaa pyörillä kulkevaa rahtia pääasiassa Uudessakaupungissa ja Hangossa, mutta toimintaa on myös Turussa ja Naantalissa.

Uudenkaupungin sataman operaattorina toimiva Stevena Oy on laajentamassa tilojaan. Stevena nimittäin osti viime vuonna yksityiseltä omistajalta kiinteistön Varbergintieltä ja parhaillaan käynnissä on korttelin asemakaavamuutos.

– Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa loppuvuodesta ja tavoitteena on, että ensi vuoden alkupuolella uudet tilat olisivat käytössä. Tontille nousee satamaoperointia tukemaan kaluston huolto- ja pesuhalleja. Satamassa on jo olemassa sosiaali- ja toimistotilat erikseen, Stevena Oy:n toimitusjohtaja Markku Mäkipere kertoo.

Stevena on toiminut Uudessakaupungissa jo vuodesta 1998. Yrityksellä on tällä hetkellä Uudenkaupungin satamassa noin 30 henkeä töissä. Työ on käytännössä laivalastin purkua ja seuraavan lastaamista.

– Satama-alue on Uudessakaupungissa todella ahdas, vaikka sitä on jo useampaan kertaan laajennettu. Olisi hyvä, että aluetta saisi kasvatettua vielä lisää. Alueen ahtaus näkyy tekemisessä päivittäin, Mäkipere huomauttaa.

Käytännössä satamassa operointi on tällä hetkellä kuin suuren Tetris-pelin pelaamista. Laivasta tulee kerrallaan pari sataa traileria ja saman verran lähtee seuraavassa vuorossa.

– Satamassa on runsaat 500 trailerin parkkipaikkaa, joten operoiminen on aikamoista pyörittelyä. Tavaroiden ripottelu eri paikkoihin tuo meille ylimääräistä työtä, Mäkipere lisää.

Satamaan on suunniteltu uutta varastoa, mutta se ei tuo varsinaista uutta tilaa, koska se on tulossa vanhan varastohallin paikalle. Uusien varastojen rakentaminen uusiin paikkoihin on satama-alueella tällä hetkellä hyvin hankalaa tai jopa mahdotonta.

– Siksi olemme jo pidempään hakeneet sataman ulkopuolelta tilaa Stevenan tukitoimintoja ja huoltoa varten. Viime keväänä saimme tietää, että Varbergintieltä tulisi mahdollisesti kiinteistötontti myyntiin. Se sopi hyvin, koska satama oli sitä ennen laajentunut VPK:n tontilla. Uusi tontti oli sille rajanaapuri, Mäkipere selventää.

Tällä hetkellä kaupunki omistaa Varbergintien tontin vierestä maa-aluetta molemmilta puolilta, joten Stevenan on tarkoitus laajentaa myöhemmin myös niihin.

– Teemme kaupungin kanssa tulevaisuudessa sopimuksen joko vuokraamisesta tai maakaupasta, mutta ensin on odotettava kaavoituksen etenemistä, Mäkipere lisää.

Stevena ahtaa pyörillä kulkevaa rahtia pääasiassa Uudessakaupungissa ja Hangossa, mutta toimintaa on myös Turussa ja Naantalissa. Sen asiakkaita ovat johtavat Itämeren alueen linjaliikennevarustamot. Yritys on yksi merkittävimmistä uusien henkilöautojen käsittelijöistä Suomessa.

– Roro-liikenteen eli laivaan rullattavan liikenteen ohella ahtaamisen perusvolyymi Uudessakaupungissa tulee bulk-tuotteista eli irtotavarasta. Sitä tulee lähinnä rehutehtailta ja palvelemme sillä Lounais-Suomen ja Satakunnan teollisuutta. Valmet Automotiven uusien autojen lastaus on myös iso osa liiketoimintaamme, Mäkipere kertoo.

Stevenan työntekijät tekevät töitä laivaliikenteen mukaisesti kahdessa vuorossa.

– Aikataulut on sovitettu asiakkaiden tarpeiden ja sataman työvuorojen mukaan, mutta pääsääntönä on se, että laivat eivät odota, Mäkipere huomauttaa.