Torille toivotaan jäälyhtyjä kaiken kansan iloksi

0
Tuumasta toimeen, totesivat Teija Isotupa (vas.) ja Kerttu Aaltonen. Lopputuloksena on jäälyhtytempaus kaikkien kaupunkilaisten iloksi.

Kun Nukketeatteri Piironginlaatikon Kerttu Aaltonen ja kaupungin elinkeinopalveluiden palvelusihteeri Teija Isotupa saavat idean, sen toteuttamiseen ei mene kauan. Tänä talvena he ovat seuranneet sosiaalisen median kanavista, kuinka upeita jäälyhtyjä on tehty eri puolilla Suomea. Ja siitä se idea sitten lähti.

– Keksimme houkutella yrityksiä ja kuntalaisia mukaan jäälyhtyhaasteeseen. Voisimme jälleen luoda jotakin yhteisöllistä, joka toisi iloa kaikille kaupunkilaisille, Isotupa kertoo.

He toivat Uudenkaupungin torille kahdeksan Aaltosen tekemää jäälyhtyä malliksi ja nyt toiveena on, että muutkin kaupunkilaiset innostuisivat ja toisivat omia lyhtyjään näytille.

– Jäälyhtyjä voi tuoda torille Rauhan muistomerkin ympärille ihasteltavaksi. Jäälyhtyjen teossa on vain mielikuvitus rajana. Itse kokeilin tulppaaneita, oksia, sipuleita, kanelitankoja, kirsikoita ja tähtianiksia. Tosin näihin voisi kokeilla myös vaikkapa punajuurimehua tai vesiväriä, Aaltonen luettelee.

Myös paikalliset yritykset voisivat jäädyttää sisäänkäyntiensä edustalle jäälyhtyjä. On kuitenkin muistettava, että kaupungin alueelle ei saa tuoda jäälyhtyjä, joissa palaa oikea tuli.

– Tehkää siis vain lyhtyjä ilman tulta tai käyttäkää led-tuikkuja, naiset muistuttavat.

Aaltonen toimii Vakka-Suomen taideyhdistyksen sihteerinä, joten alueen taiteilijoille on jo lähtenyt haaste lyhtyjen teosta.

– Myös teatteria on houkuteltu mukaan. Toki jäälyhtyjä voisi tehdä esimerkiksi päiväkodeissa tai kouluissakin, Aaltonen pohtii.

– Lapset voisivat samalla tutkailla sitä, kuinka vesi muuttuu jäätyessään tai kuinka esimerkiksi veteen upotetut kukat muuttavat väriä. Tästähän voisi syntyä vaikka talvinen tiedekokeilu, hän lisää.

Jäälyhtyjä saa tuoda torille niin kauan kuin pakkasta riittää. Tarkoituksena on luoda hyvää mieltä ja ihasteltavaa kaupunkilaisille.

– Ja Rauhan muistomerkki sopii jäälyhtyjen paikaksi, koska juhlimme tänä vuonna Uudenkaupungin rauhan 300-vuotispäiviä, Isotupa lisää.