RMC:n uusi operatiivinen johtaja: Tulevaisuus Suomen telakoilla on valoisa

0
Ville Laaksonen ja Rauman kanaali.

Viitisentoista vuotta sitten uusikaupunkilaistunut Ville Laaksonen otti helmikuun alussa uuden stepin urallaan aloittaessaan RMC:n eli Rauma Marine Constructionsin telakan operatiivisena johtajana.

Käytännössä 38-vuotias Laaksonen lähtee vetämään RMC:n tuotantoa. Edellisessä työpaikassaan Meyerin Turun telakalla hänen vastuualuettaan oli varustelutuotanto.

Edellisen kerran Laaksonen työskenteli Raumalla uransa alkuvaiheessa eli vuonna 2007, jolloin Aker Finnyardsin telakalla viimeisteltiin siihen mennessä maailman suurinta matkustaja-autolauttaa Color Magicia. Telakka tuli tuolloin nuorelle insinöörille tutuksi ja ennakkoon tuttu oli myös RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

– Minua kiehtoi mahdollisuus siirtyä nuoren, suomalaisen, intoa täynnä olevan energisen työyhteisön jäseneksi. Raumalla positiivinen draivi on saatu leikkaamaan läpi koko organisaation, joka on hyvä yhdistelmä kokemusta ja nuorta energiaa.

– Raumalla pääsen kehittämään ja osittain myös luomaan niitä prosesseja, millä telakkaa viedään eteenpäin kauas tulevaisuuteen. Minulle tämä on iso juttu, Laaksonen tiivistää.

RMC:n konseptia, joka hyödyntää normaalia enemmän verkostoyritysten osaamista, Laaksonen kehuu toimivaksi.

– Telakka itse ei välttämättä halua ottaa roolia tietyissä asioissa. Täällä on alusta lähtien toimittu hyvässä yhteistyössä verkostoyritysten kanssa ja ostettu osaamista tarpeen mukaan, hän selvittää.

Laivue 2020:n monitoimikorvetit takaavat RMC:n telakalle töitä pitkään.

Rauman telakalla on parhaillaan työn alla kahden laivan eli Wasalinen matkustaja-autolautta Aurora Botnian ja Tallinkin shuttle-alus MyStarin rakentaminen. Niiden jälkeen seuraavaksi tuotantoon tulee Laivue 2020 eli Puolustusvoimien tilaamat neljä monitoimikorvettia. RMC:n koko tilauskanta on tällä hetkellä miljardin euron luokkaa.

– Minä näen Suomen telakoiden tulevaisuuden valoisana. Meille Pohjanmaa-luokan korvetit tuovat peruskuorman ja koko ajan pyörimässä on uusia myyntiprojekteja, luonnehtii Laaksonen.

Operatiivinen johtaja Ville Laaksonen uudella työpaikallaan RMC:n telakalla.

Uudessakaupungissa hyvin viihtyvä Ville Laaksonen vakuuttaa, ettei aio muuttaa remontoimastaan talosta Raumalle.

Uudessakaupungissa pysymistä puoltavat myös 19-vuotiaan Onnin ja 13-vuotiaan Veetin koulunkäynti, harrastukset ja ystävät.

– Itse olen siinä mielessä huono uusikaupunkilainen, että en omista sen enempää paattia kuin kesämökkiäkään. Pyörällä toki olen kalunnut rantoja ristiin rastiin ja tutuiksi ovat tulleet myös lenkkipolut ja hiihtoladut.

– Vapaa-aikaa vie miellyttävällä tavalla myös Sappisen Juhan ja Sami Kunvikin kanssa perustettu bändi Kädettömät isät, kyseisen laulu- ja soitinyhtyeen basistina ja taustalaulajana toimiva Laaksonen kertoo.

Vuosina 2017–2018 Ville Laaksonen oli yhden kauden myös Korihaiden puheenjohtaja, mutta työkiireiden takia tehtävästä oli pakko luopua. Hän on toki edelleen mukana seurassa neuvonantajan ominaisuudessa.

Asko Tanhuanpää