U-soten alueella ei ole vielä todettu koronan muuntovirusta

0
Drive-in -koronatestejä varten on Vakka-Suomen sairaalan pihamaalle Välskärintielle pystytetty erillinen katos.

U-soten viiden kunnan yhteistoiminta-alueella on koronaepidemian aikana todettu 117 tartuntaa. Tiedot ovat perjantaiaamulta. Näistä 93 on Uudessakaupungissa, 10 Vehmaalla ja 9 Pyhärannassa. Uusia tartuntoja ilmenee päivittäin. Tartunnan alkuperä saadaan yhteistoiminta-alueella pääosin jäljitettyä.

– U-sotessa ei ainakaan vielä ole tietoa, että alueella olisi koronan muuntovirusta. Tilanne voi tietysti nopeasti muuttua ja asiasta on huolta Rauman ja Laitilan tilanteen takia, Uudenkaupungin terveyspalveluiden johtava ylilääkäri Pia Lahtinen kertoo.

Lahtinen muistuttaa, että kuntalaisten on sitouduttava koronaohjeiden noudattamiseen, jotta pahentunut koronatilanne rauhoittuisi.

– Uudenkaupungin ilmaantuvuusluku on noussut viime viikkojen ajan ja se on nyt 167, Lahtinen lisää.

Vielä esimerkiksi tammikuun 22. päivä ilmaantuvuusluku oli 77, joten luku on yli kaksinkertaistunut. U-soten alueella aloitettiin koronarokotukset tammikuussa. Tämän viikon loppuun mennessä alueella on annettu noin 624 rokotetta.

Laitilassa on perjantain tietojen mukaan 69 todettua koronatartuntaa. Määrä on lisääntynyt sen jälkeen, kun tammikuun puolivälin jälkeen laitilalaisessa yrityksessä todettiin tautirypäs.

Tautiryppään jäljitysvaiheessa ei syntynyt epäilyjä muuntovirustaudista, mutta torstaina Laitilan kaupunki sai tiedon kolmesta muuntuneen koronaviruksen aiheuttamasta tapauksesta Satakunnassa.

– Nämä löydökset liittyvät laajaan tartuntaketjuun, joka on lähtöisin Laitilasta, Laitilan kaupungin tiedotteessa todetaan.

Laitila ei ole vielä saanut virusmäärityksen tulosta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, mutta Satakunnan saamat vastaukset antavat vahvan epäilyn siitä, että muuntovirustautia on myös Laitilasta.

– Kaikkia laitilalaisia suositellaan rajoittamaan kaikki kodin ulkopuoliset kontaktit minimiin 19. helmikuuta asti.

Aikuisten harrastustoiminta katkolla maaliskuulle

U-soten alueen kuntien vapaa-ajan ja harrastustoiminnan tilat pysyvät suljettuina 3.3. asti. Suljettuina ovat kaupungin sisäliikuntasalit, kuntosalit, uimahalli, jäähalli, museo, kirjasto, kulttuurikeskus Cruselli, Demotila sekä kierrätyskeskus.

Aiemmin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin päätöksellä ne päätettiin pitää suljettuina 28.2. asti, mutta U-soten alueen yhteinen terveyslautakunta päätti torstaina pidentää sulkua muutamalla päivällä.

Liikuntatilojen käyttö kuitenkin mahdollistetaan lasten ja nuorten harrastustoiminnalle.

Aiemmin ilmoitetusta poiketen Vakka-opiston alle 20-vuotiaille suunnattu toiminta eli lasten ja nuorten kurssit eivät pääse palaamaan lähiopetukseen vielä viikolla 6.

Nuorisotilojen ja kirjaston toiminta jatkuu samanlaisena kuin tammikuussakin eli esimerkiksi kirjaston lainaustoiminta jatkuu varausperiaatteella erityisjärjestelyin.

Aluehallintoviraston kokoontumisrajoituspäätös pysyy ennallaan, mutta sen voimassaoloa jatkettiin 10. maaliskuuta asti.