Uudessakaupungissa koronatestin tuloksen saa yleensä vuorokaudessa

0
Karttaan on merkitty punaisella ajoreitti Lokalahdentieltä sairaalan drive-in -koronanäytteenottoon.

Vakka-Suomen sairaalan drive-in -koronatestauspisteellä käy autoja kylmänä helmikuisena tiistaina tasaiseen tahtiin. Täältä lähtee joka arkipäivä kaksi näytekuljetusta Turkuun.

– Koko sairaanhoitopiirin alueen kaikki koronatestianalyysit on keskitetty Turkuun Tyksin kliiniselle mikrobiologialle. Meiltä lähtee Uudestakaupungista näytekuljetus Turkuun kahdesti päivässä, toinen aamupäivällä ja toinen iltapäivällä. Koronatestistä vastauksen saaminen kestää noin vuorokauden, selvitti hallinnollinen osastonhoitaja Tiina Arvela Vakka-Suomen sairaalan laboratoriosta.

Vastauksen kesto riippuu täysin siitä, millainen näyteruuhka Turussa on. Näytteiden otossa ei Uudessakaupungissa ole ollut ongelmia.

– Meillä on koronanäytteitä ottamassa kaksi laboratorion työntekijää. Jokaiselle arkipäivälle on käytettävissä 60 näytteenottoaikaa ja ainakin tähän asti ajat ovat riittäneet hyvin, korosti Arvela.

Mikäli koronaepidemia alueella vaikeutuu, on sairaalalla resursseja kasvattaa näytteenottomääriä.

– Meillä on olemassa varautumissuunnitelma, jonka mukaan tarvittaessa siirretään henkilökuntaa muista työtehtävistä koronanäytteenottoon. Jo nyt sairaalan muu henkilökunta auttaa ja tuuraa näytteentotossa työskenteleviä aina tarvittaessa, kertoi sairaalan koordinoiva ylihoitaja Riikka Maijala.

Maijalan mukaan tämän mahdollistaa se, että sairaalassa on totuttu toimimaan joustavasti ja henkilökunnasta löytyy pitkän työkokemuksen omaavia moniosaajia.

Ilmoitus negatiivisesta koronatestituloksesta tulee näkyviin Omakanta-tietojärjestelmään sekä tekstiviestinä näytteen antaneelle henkilölle tai hänen huoltajalleen.

– Perusterveydenhuollon henkilöstö huolehtii positiivisen koronatestituloksen ilmoittamisesta asianomaiselle henkilölle puhelimitse ja antaa tarvittavan lisäohjeistuksen, totesi Tiina Arvela.

Koronatestiin myös varataan aika perusterveydenhuollon kautta.

– Eli mikäli epäilee saaneensa koronavirustartunnan, niin ensin soitetaan annettuun puhelinnumeroon ja sieltä saadaan aika itse testiin, muistutti Arvela.

Kyseinen puhelinnumero löytyy esimerkiksi kaupungin nettisivuilta, linkistä ”Uudenkaupungin koronainfo”. Koronavirustartuntojen drive-in -testausta varten on sairaalan koillispäätyyn rakennettu teltta näytteenottajien suojaksi.

– Kylmähän siellä näillä pakkasilla valitettavasti on, mutta muuta vapaata tilaa ei meillä käytännössä ole. Eikä koronavirustestejä voida tehdä sairaalan sisätiloissa tartuntariskin takia, totesi sairaalan tekninen isännöitsijä Juhani Yrttimaa.

Drive-in -koronanäytteenottoon opastetaan suurten keltaisten kylttien avulla. Lokalahdentieltä käännytään ensin Välskäritielle ja Välskärintieltä käännytään sairaalan koillispäätyyn.

Teksti: Maija Ala-Jääski

Fakta

Jos epäilet koronavirustartuntaa, ota yhteyttä: arkisin klo 8–15 puh. 02 4612 516.
Muina aikoina puh. 02 313 8800.
Kuulo- ja puhevammaisen asiakkaan palvelu koko yhteistoiminta-alueella, tekstiviestipuhelin 050 594 4578.
Lähde: U-sote

Fakta

Koronarajoitukset jatkuvat ennallaan 3.3. asti.
Kaupungin sisäliikuntatilat ja uimahalli pysyvät suljettuina.
Lasten ja nuorten liikuntavuorot jatkuvat.
Laiminlyöntien takia lasten ja nuorten liikuntaryhmien vuorot on mahdollista perua kahdeksi viikoksi kerrallaan.
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri sallii alle 12-vuotiaiden harjoitteluryhmien toiminnan, mutta Uudessakaupungissa on kireämmät rajoitukset, koska tautitilanne on täällä muuta maakuntaa vakavampi.
Kevään ylioppilaskirjoituksiin osallistuminen mahdollistetaan myös karanteenissa oleville opiskelijoille.
Valmistelut kirjoitusten toteuttamiseksi videovalvonnan avulla on aloitettu.
Lähde: Uudenkaupungin kaupunki

U-soten rokotemääriin odotetaan kasvua

U-soten yhteistoiminta-alueen viidessä kunnassa on keskiviikkoon mennessä todettu yhteensä 121 koronavirustartuntaa. Uudessakaupungissa tartuntoja on todettu 97, Vehmaalla 10 ja Pyhärannassa 9. Viimeisen viikon aikana on Uudessakaupungissa todettu 11 uutta tartuntaa. Tartunnan alkuperä saadaan yhteistoiminta-alueella pääosin jäljitettyä.

– Uusia tapauksia ilmenee päivittäin. Uudenkaupungin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 129 eli luku tarkoittaa tartuntoja 100 000 asukasta kohden kahden viikon ajalta. Tällä hetkellä ilmaantuvuusluku on täällä isompi kuin esimerkiksi Turussa. Kaupungin tautitilanne on siis maakunnan tilannetta heikompi, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen kertoo.

Kaupungissa on joitakin koronaviruksen varianttiepäilyjä, jotka liittyvät Laitilan tartuntaryppääseen. Toistaiseksi varmoja tuloksia ei vielä ole, mutta Uudenkaupungin näytteitä on lähetetty eteenpäin tutkittavaksi.

– Virusmuunnosta on havaittu lähialueilta varmasti jo Laitilassa ja Pyhärannassa, Rantanen lisää.

Tällä viikolla U-soten alueelle on saapunut 180 koronarokotetta. Ensi viikolla pitäisi Rantasen mukaan saapua 90 ja seuraavalla 70.

– Viikon 8 alusta rokotteiden saapumistahti pitäisi nousta 270 annokseen viikkoa kohden, Rantanen sanoo.

Kaupungissa odotetaan valtakunnallisia linjauksia esimerkiksi kuntavaalien vaalivirkailijoiden ja vaalilautakunnan jäsenten rokottamisesta. Kaupungissa on jo työryhmä, joka suunnittelee kaupunkiin tulevien rokotteiden antamisaikatauluja. Rantasen mukaan yhteistyötä tehdään myös yritysten kanssa.

– Olemme puhuneet myös siitä, olisiko Valmet Automotiven suuri työntekijämäärä syy siihen, että saisimme lisärokotteita alueelle nopealla aikataululla, mutta toistaiseksi emme ole saaneet siihen vastauksia, Rantanen toteaa.

Teksti: Katja Kaartinen