Uudestakaupungista löytyi sekä Etelä-Afrikan että Britannian muunnos

0
Koronanäytteitä on otettu Varsinais-Suomessa ahkerasti.

Uudessakaupungissa on todettu koronaviruksen muunnosta, kertoo kaupunki. Helmikuun alussa analysoitavaksi lähetetyistä koronavirusnäytteistä on löytynyt yksi Etelä-Afrikan muunnos sekä Britannian muunnosta.

Uudenkaupungin terveysviranomaiset saivat tiedon virusmuunnosten löytymisestä torstaina. Koronavirustaudin muunnoksiin sairastuneet henkilöt ovat olleet eristyksessä, ja tartunnoille altistuneet karanteenissa.

Uudet muuntuneet virukset voivat tarttua ja levitä aiempaa nopeammin. Tilanteen kehittymistä seurataan kaupungissa tiiviisti.

Nyt tehdyt löydökset eivät muuta koronalta suojautumisesta annettuja suosituksia, muistuttaa Uusikaupunki. Kaikki aiemmin annetut ohjeet vähintään kahden metrin etäisyydestä, käsi- ja yskimishygieniasta sekä maskien käytöstä ovat voimassa.

– Koronaväsymyksestä huolimatta kaikkien uusikaupunkilaisten pitää nyt jaksaa noudattaa rajoituksia. Vain tiukalla koronakurilla voimme välttää laajat tartuntaketjut ja altistumiset, sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen vetoaa kaupungin tiedotteessa.

Aiemmin torstaina Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoi, että sen alueella on todettu yksi koronaviruksen Etelä-Afrikan muunnoksen aiheuttama infektio. Tämä tieto paikantui nyt Uuteenkaupunkiin.

Koronaviruksen UK-variantteja on todettu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella yhteensä 22. Kaikkiaan koronaviruksen eri muunnoksia on todettu siis yhteensä 23 kappaletta.

Niistä noin puolet on jäljitetty Suomessa saaduiksi jatkotartunnoiksi ja puolet on peräisin eri maista ulkomailta, kertoo sairaanhoitopiiri.

Toistaiseksi laajamittaista leviämistä tähän mennessä todetuista muuntovirustapauksista ei ole todettu. Ensimmäinen koronaviruksen muunnos Varsinais-Suomessa todettiin joulukuun lopussa.

– Seuraamme tilannetta hyvin tarkasti ja tiiviissä yhteistyössä kuntien tartunnanjäljittäjien kanssa. Ohjeita suojautumisesta pitää nyt noudattaa entistäkin tarkemmin, sillä koronaviruksen varianttien on todettu leviävän erityisen herkästi. Muuntoviruksen tyypitys kestää nyt valitettavasti lähes kaksi viikkoa ja tämä hankaloittaa epidemian ehkäisyä merkittävästi, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala piirin tiedotteessa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on ohjeistanut tämän kuun alussa kuntia siitä, että kaikkiin ulkomailta koronavirustartunnan saaneisiin tulee suhtautua kuin ne olisivat muuntovirusta.

– Käytännössä tämä tarkoittaa tiukkaa eristystä kotiin kymmenen vuorokauden ajaksi sekä kaikille altistuneille 14 vuorokauden karanteenia. Kontaktien jäljitykseen kiinnitetään erityistä huomiota, jotta kaikki kontaktit saadaan selville. Kaikille muuntoviruksen saaneiden kanssa kontaktissa olleille tehdään koronatesti, vaikka heillä ei olisi koronaan viittavia oireita, Esa Rintala kertoo.

Uudessakaupungissa tartuntoja on todettu 106, Vehmaalla 10 ja Pyhärannassa 10, kertoo Uudenkaupungin koronainfo. Yhteistoiminta-alueen viidessä kunnassa on todettu pandemian aikana yhteensä 131 koronavirustartuntaa.

Tartunnan alkuperä saadaan yhteistoiminta-alueella pääosin jäljitettyä.