Palkinto voidaan jakaa yhdelle henkilölle tai yhteisölle ja siinä on kaksi kategoriaa, kansojen välinen rauhantyö ja aktiivinen toiminta pienissä ja suurissa rauhanteoissa.
Uudessakaupungissa on järjestetty viime vuosien aikana kaksi rauhansymposiumia. Kansainvälisen tason seminaarissa rauhaa on lähestytty niin historian kuin tulevaisuuden näkökulmasta.
Nyt juhlavuonna kaupunki on lähestynyt paikallisia järjestöjä, jotka voivat pohtia teemaa omassa toiminnassaan. Esityksiä voi tehdä ja juhlavuoden työryhmä päättää maaliskuun aikana, mitä toimintaa kaupunki tukee.
Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava kiteytti ensimmäisessä seminaarissa osuvasti, että rauhan edistämisessä tärkeintä on ihmisten välinen vuorovaikutus. Yhteisöllisyydessä Uusikaupunki voisi hänen mielestään toimia edelläkävijänä.
Esimerkkejä vihapuheesta, tahallisesta väärinymmärryksestä tai väkivallasta ei ole vaikea löytää mistään, mutta ei myöskään aidosta välittämisestä ja hyvistä teoista.
Moderni rauhantyö voi olla nuorten koulutus- ja harrastusmahdollisuuksien tukemista ja kehittämistä, ilmastonmuutoksen torjuntaa tai kaupungin uusien asukkaiden kotouttamista edistäviä arjen tekoja.
Monenlaisia pieniä ja suuria rauhantekoja löytyy jokaisen elinpiiristä. Kaupunki julistautui rauhankaupungiksi jo vuonna 2006, ja ilmoitti silloin tahtonsa profiloitua suvaitsevaiseksi, vieraanvaraiseksi ja yhteistyökyiseksi kaupungiksi. ”Rauha alkaa meistä jokaisesta”, julistuksessa muistutettiin.
Sosiaalinen media ei ole tunnettu erityisesti rauhan edistämisestä, mutta kyllä sieltä löytyy esimerkkejä tälläkin saralla.
Ilahduttavaa oli Facebookin paikallisessa puskaradio -ryhmässä pari päivää sitten esitelty tempaus: tuntematon lahjoittaja oli jättänyt puiston penkille käsintehdyt villasukat pussiin yllätyslahjaksi satunnaiselle kulkijalle oheisen tekstin kera: Tässä sukat sinulle lämmittämään lopputalveksi ja siitä eteenpäin .