Vakka-Suomi on työllisyyskatsauksen valopilkku

0

Näinä aikoina pienetkin positiiviset liikahdukset taloudessa ovat uutisia, joita ei kannata vähätellä.

Työllisyydellä on iso vaikutus julkiseen talouteen, ja siksi työllisyyslukuja seurataan kunnissa tarkasti. Tuorein työllisyyskatsaus on Uudenkaupungin ja koko seutukunnan kannalta toiveita herättävä: Vakka-Suomi oli joulukuussa koko maassa ainut seutukunta, jossa työttömien määrä oli pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömien määrä väheni joulukuussa Vakka-Suomessa 25 prosentilla vuoden takaiseen verrattuna, ja työttömyysaste oli Vakka-Suomessa valtakunnan alhaisimpia.

Korona on kurittanut yrityksiä ja heikentänyt niiden kannattavuutta, mutta toistaiseksi isommalta konkurssien aallolta on vältytty niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin. Syyksi on selitetty osittain sitä, että yritykset ovat nyt poikkeusaikana saaneet suojaa velkojiltaan. Myös koronatuet ovat auttaneet monia vaikeimman yli.

Työllisyyslukuja kirkastaa täällä ylivertaisesti autotehdas, mutta myös moni pienempi yritys on pystynyt koronasta huolimatta toimimaan lähes normaalisti.

Pahimmat uhkakuvat valtion ja kuntien talouden alamäestä eivät olet toteutuneet ainakaan vielä. Kunnissa viime vuoden tilinpäätökset näyttävät jopa plussaa, ja valtion myöntämää koronarahaa on käytettävissä pandemian jälkeiseen aikaan.

Uudessakaupungissa työttömyysaste oli 9,9, ja Vehmaalla 7,8. Vehmaalla luku on maakunnan matalin.

Laitilassa työllisyyden kehitys oli ennen koronaa pitkään maakunnan parhaimpia. Työttömyysaste laski siellä välillä jopa reiluun kolmeen prosenttiin, mutta nyt se on enää hieman alhaisempi kuin Uudessakaupungissa.

Huolestuttavaa on, että nuorten työttömyys oli vuoden takaiseen verrattuna edelleen koholla kaikissa seutukunnissa. Korona vei viime vuonna monilta nuorilta kesätyöt ja ammattiin valmistuvilla on ollut vaikeuksia saada harjoittelupaikkoja.

Nyt työnantajat uskaltavat jälleen palkata kesätyöntekijöitä. Työnhakupalvelu Duunitori kertoi, että tämän vuoden tammikuussa avoimia kesätyöpaikkoja oli jopa enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.