Yaralla tehtiin jälleen uusi tuotantoennätys

0
Yaran Uudenkaupungin tehtailla vuosi 2020 oli hyvä, vuosi oli toimipaikalla tapaturmaton.

Yaran Uudenkaupungin tehtaiden viime vuosi oli monin tavoin menestyksekäs ja myös tähän vuoteen on budjetoitu täysi tuotanto sekä mittavia investointeja.

– Haastavasta koronavuodesta huolimatta Yaran Uudenkaupungin tehtailla tehtiin NPK-lannoitetuotannossa kaikkien aikojen vuosituotantoennätys, 1 315 000 tonnia, selvitti tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää.

Tehtailla on ollut joitakin koronatartuntoja, mutta suuressa mittakaavassa pandemialla ei ole ollut vaikutusta tehtaiden toimintaan tai toimituksiin.

– Tehtailla on tehty paljon toimenpiteitä koronan leviämisen estämiseksi. Esimerkiksi mittavan vuosiseisokin töitä karsittiin ja siirrettiin tehtäväksi viikkoseisokkien yhteyteen. Näin pystyimme vähentämään alueella liikkuvien ulkopuolisten urakoitsijoiden määrää, kertoi Kankaanpää.

Viime vuonna Yaran Uudenkaupungin tehtaisiin investoitiin noin 20 miljoonaa euroa. Tänä vuonna investoinnit tuplaantuvat. 40 miljoonalla eurolla rakennetaan muun muassa uusi jauhemaisten raaka-aineiden varasto, korjataan satamalaituri sekä uusitaan toisen typpihappotehtaan kattila.

– Tämä kattilainvestointi on erittäin merkittävä myös ympäristön kannalta, sillä aiempaa suurempi kattila tulee vähentämään tehtaan hiilidioksidipäästöjä merkittävästi, totesi Kankaanpää.

Yara on reilun kymmenen vuoden aikana investoinut Suomeen yli miljardi euroa, joista Uuteenkaupunkiin noin 275 miljoonaa.

Sekä vesipäästöt että ilmapäästöt pysyivät vuonna 2020 luparajojen puitteissa.

– Mereen johdettavan typen ja fosforin osalta alitettiin uudet tiukemmat luparajat, joissa sallittu päästömäärä on pienentynyt yli puoleen, Kankaanpää kertasi.

Yaran tehtaiden maamerkkinäkin toimineen kipsikasan pesu on yhtiön seuraava suuri satsaus lähiympäristöön.

– Kipsikasan ympärille rakennetun eristeseinämän ansiosta on 95% kipsikasan fosforista saatu tehtaan vesikiertoon. Tätä talteenottoa on tarkoitus vielä tehostaa kipsikasan pesulla. Saimme viime vuonna myönteisen ympäristölupapäätöksen ja suunnittelutyö kasan pesun vaatimista putkistoista ja pumppauksista on valmistunut. Rakennustöihin päästäänkin jo tämän vuoden aikana, iloitsi Kankaanpää.

Yara panostaa voimakkaasti myös digitaalisuuteen tuotannossa ja kehittämällä työkaluja kestävään viljelyyn. Tuotannon digitaalisilla ratkaisuilla parannetaan tuottavuutta ja turvallisuutta.

– Uudenkaupungin toimipaikka on valittu Yaran digitalisaation lippulaivaksi, mikä tarkoittaa, että toimipaikalla kehitetään ja testataan uusia sovelluksia, kuvaili tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää.

Yara työllistää Uudessakaupungissa noin 290 henkilöä, joista urakoitsijoita on viitisenkymmentä. Tämän vuoden aikana tehtaalle tullaan palkkaamaan lisää henkilökuntaa sekä logistiikkaan että erilaisiin kehitysprojekteihin. Kesätöitä yhtiö tarjoaa noin kolmellekymmenelle opiskelijalle.

Fakta

Vuonna 2020 Uudessakaupungissa tuotettiin 1 315 000 tonnia NPK-lannoitteita.

Uudenkaupungin tehtaiden lannoitteita myydään yli 80 maahan ja tärkeimpiä vientimaita ovat Brasilia, Tanska, Kiina ja Ruotsi.

Tärkein markkina-alue on kuitenkin Suomi.

Vuonna 2020 Yaran satamassa vieraili 317 laivaa ja satamassa käsiteltiin reilut 1,5 miljoonaa tonnia tavaraa.

Yhtiön tavoitteena on tuottaa tuotteita ja ratkaisuja, jotka tukevat viljelyn tuottavuutta ja samalla vähentävät päästöjä ja veden kulutusta.

Yksi tällainen tuote on ainoastaan Uudessakaupungissa valmistettavat avomaan kastelulannoitukseen suunnatut tuotteet.