Ari Niittyluoto oli mukana Tuntemattoman koekuvauksissa – Rauni Mollberg läimäytti kasvoihin kannustukseksi

0
Ari Niittyluoto Tuntemattoman sotilaan koekuvausten aikaan vajaat neljä vuosikymmentä sitten silloisella työpaikallaan autotehtaan kokoonpanolinjalla.

Televisiossa viime viikolla esitetty Dinosaurus -dokumentti on synnyttänyt keskustelun tunnetun elokuvaohjaajan Rauni Mollbergin työmenetelmistä, joihin sisältyi sekä henkistä että fyysistä väkivaltaa.

Uusikaupunkilainen Ari Niittyluoto oli nuorena miehenä mukana Mollbergin ohjaaman Tuntemattoman sotilaan koekuvauksissa. Kesken kuvausten ohjaaja läimäytti häntä kasvoihin ja kirosi, ettei saa pojasta kaikkea irti.

– Ei siitä jäänyt vammaa sen enempää sieluun kuin kasvoihinkaan, Ari Niittyluoto muistelee nyt vajaat neljä vuosikymmentä myöhemmin.

Ajatus Tuntemattomasta sotilaasta syntyi hänen mukaansa aikanaan pelkästä huulenheitosta.

– Vuonna 1977 juhlittiin kerran kaverin kanssa ja puhetta tuli myös armeijasta. Juhlatunnelmissa vannoimme, että jos Tuntematon sotilas joskus kuvataan uudelleen, pyrimme mukaan. Silloin uudesta elokuvasta ei ollut mitään tietoa, oli vain legendaarinen Edvin Laineen Tuntematon. Kuusi vuotta myöhemmin julkisuuteen tuli sitten tieto siitä, että Rauni Mollberg on tekemässä uutta Tuntematonta. Kaverini muistutti minua sopimuksestamme ja siitä se lähti, vaikka minulla ei ollut koskaan ollut ajatustakaan näyttelemisestä, Ari Niittyluoto muistelee.

Hän oli silloin töissä autotehtaalla ja kuvat hakemusta varten otettiin siellä työn ääressä.

Kutsu koekuvauksiin Vesilahden vanhalle kansakoululle tuli aikanaan.

– Rauni Mollberg haastatteli minua kuten muitakin kahden kesken. Asetelma oli aika erikoinen: legendaarinen elokuvaohjaaja ja täysin kokematon nuori mies ehdolla elokuvaan. Tilanne muuttui vielä erikoisemmaksi, kun huomasin ohjaajan huoneen seinällä ison pahvin, johon oli kiinnitetty kuvauksiin hakeneitten kuvia Koskelan, Rokan ja muiden Tuntemattoman roolihahmojen kohdalle. Huomasin oman kuvani alikersantti Hietasen nimen vieressä. Minua ajateltiin siis Hietasen hienoon rooliin! Näyttelijänä täysin kokematonta, hän kertoo.

Mukaansa Ari Niittyluoto sai muutaman sivun Tuntemattoman käsikirjoitusta ja kehotuksen laihduttaa viisi kiloa.

Seuraavat viikot hän luki Hietasen repliikkejä, kävi lenkillä ja kärsi nälkää. Parin kuukauden kuluttua tuli kutsu uusiin kuvauksiin Vesilahdelle.

– Mollbergin lisäksi juttelin siellä Tuntemattoman toisen käsikirjoittajan ja apulaisohjaajan Veikko Aaltosen ja kuvaajan Esa Vuorisen kanssa. Porukkaa oli paikalla paljon, mukana myös televisiosta tuttuja näyttelijöitä.

– Vuorollani esitin Hietasta. Se meni sikäli pieleen, että yritin tiedostamatta matkia Hietasta Tuntemattomassa esittänyttä Heikki Savolaista . Mollberg käski mennä odottamaan. Ja odotin pitkään.

Kuvaus jatkui kuuluisalla kohtauksella varusvarastossa, jossa Hietanen vaatii uusia saappaita alaiselleen.

– Rauni Mollberg läimäytti minua kasvoihin ja sanoi: ”Hemmetti, tässä pojassa on jotain, mutta en saa sitä irti”.

– Kyllä se oli hämmentävä tilanne, suuri auktoriteetti yllättäen löi. Taisin olla aika pelästynyttä poikaa. Ei se fyysisesti sattunut ja kuten sanottu, ei siitä vammaa sieluunkaan ole jäänyt, Ari Niittyluoto kertoo.

Hän ei ole nähnyt Veikko Aaltosen tekemää Dinosaurus-dokumenttia. Dokumentissa Aaltonen luo kuvan lahjakkaasta ja ansioituneesta ohjaajasta, jonka kaikki työmenetelmät eivät kuitenkaan sopisi ainakaan nykyiseen arvomaailmaan.

Koekuvausten jälkeen kului aikaa ja yhtenä aamuna Ari Niittyluoto oli juuri aloittamassa aamuvuoroa autotehtaalla, kun radiosta tulivat kello kuuden uutiset. Niissä kerrottiin, että Tuntemattoman sotilaan näyttelijät on valittu. Radio kertoi, että Hietasen roolin esittää Pirkka-Pekka Petelius .

Tuntematon oli hänen osaltaan saanut loppunäytöksen.

Jatkoa kuitenkin seurasi. Kokemuksen innoittamana Ari Niittyluoto lähti mukaan kotipitäjänsä Lokalahden Suvipäivillä esitettyyn Elinan häät -näytelmään. Se oli ensimmäinen näyttelijäkokemus.

Sitten Uudenkaupungin Teatterin johtaja Ensio Niiranen soitti ja pyysi häntä mukaan teatterin toimintaan. Ari lähti ja oli kahdeksan vuoden aikana mukana monissa näytelmissä, välillä tiiviimmin, välillä harvemmin.

– Osuvin arvio näyttelemisestäni lienee yhden ammattilaisen toteamus, että olen osannut yhdessä näytelmässä kaikki repliikkini ulkoa, hän virnistää.

Pitkän tauon jälkeen Ari Niittyluoto palasi teatterin lavalle viime vuonna Autotehdas -näytelmässä ja onnistui jälleen hienosti.

Matti Jussila