Crusell-viikkoa valmistellaan epidemian varjossa

0

Tulevan heinäkuun viimeisellä viikolla juhlitaan Uudenkaupungin säveltäjämestari B.H. Crusellin nimikkoviikkoa. Viikko on järjestyksessään peräti neljäskymmenes. Kaikki tietysti riippuu koronaepidemiasta, saadaanko virus nujerrettua rokotusten avulla ja milloin Suomessa saadaan rokotettua tarpeeksi ihmisiä riittävän laumaimmuniteetin syntymiseksi. Tällä hetkellä tilanne ei näytä kovin hyvältä.

Viime vuonna Crusell-viikko jouduttiin perumaan koronapandemian takia kokonaan. Pitkittynyt tautitilanne asettaa omat haasteensa myös tulevalle kesälle.

Crusell-viikon toiminnanjohtaja Petri Hatakka ja Crusell-seuran puheenjohtaja Jussi Kauranen korostavat, että viikon valmisteluissa ja toteutuksessa mennään terveys edellä. Viime vuoden kokemuksista viisastuneena osataan myös paremmin varautua eri järjestelyjen suhteen. Esimerkiksi konserttipaikkojen kapasiteetista on näin aluksi myynnissä vain osa ja siten on mahdollista reagoida mahdollisiin kokoontumisrajoitusten muutoksiin. Järjestäjillä on takataskussaan varasuunnitelman lisäksi myös varasuunnitelman varasuunnitelma.

Festivaalin ajoittuminen heinäkuun loppuun voi myös olla merkittävä tekijä, jopa koko viikon pelastaja. Tämän hetken tietojen mukaan suomalaisten rokottaminen pitäisi olla tuolloin jo loppusuoralla, siis mitä tulee rokotteen ensimmäiseen annokseen.

Tärkeää on myös se, että loppukesästä on todennäköisesti saatu kerättyä informaatiota muista kesän yleisötapahtumista ja niissä hyviksi todetuista käytännöistä. Tämä osaltaan auttaa paikallisia järjestäjiä onnistumaan omassa tehtävässään.

Vaikka vain osa uusikaupunkilaisista on kiinnostunut klassisesta musiikista ja siten myös Crusell-viikon konserteista, niin silti lähes kaikilla meillä on joku muisto viikosta. Joku voi muistaa lapsuudesta sen hassun lastenkonsertin, myöhemmin leppoisa kahvihetken torilla Crusell-naisten teltalla tai tunnelmallisen kohtaamisen Lyhtyjen yössä. Tänä vuonna me kaikki varmasti toivomme, että pääsisimme tekemään uusia Crusell-muistoja ja yhdessä.

Maija Ala-Jääski