Crusell-viikkoa valmistellaan koronaepidemian katveessa

0
Crusell-viikolla viihdyttää mm. Kaartin Combo.

Crusell-viikkoa on vietetty Uudessakaupungissa vuodesta 1982 alkaen. Festivaali alkoi kaupungin kulttuurilautakunnan järjestämästä klarinettikilpailusta ja on nyt kansainvälisesti yksi harvoista puupuhallinmusiikkiin keskittyneistä festivaaleista.
Juhlavuoden kunniaksi festivaalille on saapumassa suuri joukko kansainvälisesti tunnettuja taiteilijoita.
–  Esiintyjäkaarti on huikea, ja juhlan kunniaksi on konsertteihin valittu kaikkien aikojen rakastetuimpia klassikoita, kommentoi taiteellinen johtaja Olli Leppäniemi.
Festivaalin nimikkosäveltäjä Bernard Henrik Crusell on näkyvästi esillä pitkin viikkoa. Crusellin musiikkia kuullaan mm. klarinettikilpailun finaalissa, Crusellin matkassa –konsertissa ja Crusell-asiantuntija Janne Palkiston pitämällä taiteilijan elämää ja tuotantoa käsittelevällä luennolla. Luvassa on myös pihakonsertti Crusellin syntymäkodin paikalla sijaitsevan talon pihapiirissä.
Konserttien ohjelmissa tullaan kuulemaan runsaasti myös naissäveltäjien teoksia, sekä eri etnisistä ryhmistä olevien säveltäjien tuotantoa.
Uuden kirkon suuressa juhlakonsertissa juhlitaan festivaalin merkkivuoden lisäksi myös 300-vuotta täyttävää Uudenkaupungin rauhaa. Konsertin ohjelmistossa kuullaan Vivaldin ja Händelin aarioita kontratenori Valer Sabadusin tulkitsemana yhdessä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa.
Viime vuoden Crusell-viikko jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi, eikä pitkittyneeksi venynyt tautitilanne ole päästänyt järjestäjiä helpolla tänäkään vuonna.
– Olemme pystyneet varautumaan viime vuotta paremmin eri vaihtoehtoihin järjestelyjen suhteen. Myynnissä on vain osa konserttipaikkojen kapasiteetista ja kaikki konserttiliput myydään numeroimattomina. Tämä antaa meille liikkumavaraa reagoida mahdollisiin kokoontumisrajoitusten muutoksiin. Tietenkin seuraamme tilanteen kehittymistä ja viranomaisten määräyksiä jatkuvasti. Teemme kaikkemme, että saamme järjestettyä ikimuistoisen ja turvallisen juhlavuoden festivaalin, sanoo musiikkiviikon toiminnanjohtaja Petri Hatakka.
Kamarimusiikkikonserttien ohella Crusell-viikolla on jälleen luvassa laaja kattaus myös kevyttä musiikkia. Viikon avajaistapahtumassa esiintyy kitaristi Marzi Nyman yhdessä harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaaran kanssa. Nyman tulkitsee festivaalilla myöhemmin myös Jimi Hendrixin musiikkia. Iiro Rantala saapuu jälleen Crusell-viikon vieraaksi, tällä kertaa puolisonsa Lotta Kuusiston kanssa. Svengaavaa tanssimusiikkia on luvassa Partynight-konsertissa, jossa esiintyvät Linnan juhlista tuttu Kaartin Combo solistinaan vahvasta äänestään tunnettu Jepa Lambert. Perinteisen Lyhtyjen Yö -puistokonsertin pääesiintyjänä kuullaan rakastettua Antti Sarpilaa. Koko perheen musiikkia tarjoilee suosittu Ammuu! – lastenmusiikkiyhtye. Crusell-naiset pitävät jälleen kahvilaa torilla päivittäin Crusell-viikon ajan. Myynnissä on kahvia, leivonnaisia ja käsintehtyjä Crusell-tuotteita. Kahvilan tuotot käytetään Crusell-viikon toiminnan jatkumisen hyväksi.