Gasthaus Pookille etsitään jatkajaa

0
Pookin pihaliiteriin avattiin 1600-luvun kievaria mukaeleva anniskelutila kesällä 2017. Simo Reijonsaari arvelee, että tilalle on käyttöä Rauhan juhlavuonna.

Gasthaus Pookissa ei ole hiljaista, vaikka ravintolayrittäjän toiminta talossa on päättynyt. Keittiössä tehdään remonttia.

– Kun tässä nyt kuitenkin on sulkuaika, niin ajattelimme, että on hyvä aika uudistaa keittiötä, kiinteistönomistaja Simo Reijonsaari toteaa.

Simo ja Kaija Reijonsaari luopuivat ravintolan ja majoitustoiminnan pyörittämisestä Pookissa seitsemän vuotta sitten. Sen jälkeen liiketoimintaa on pyörittänyt kaksi yrittäjäparia. Viimeisin joutui lopettamaan, kun korona vei tulot jaBricka ravintolapalvelut Oyjoutui jättämäänkonkurssihakemuksen.

– Ravintolat ovat joutuneet myrskyn silmään. Korona-aika on ajanut ravintolayrittäjät ja palvelualan yrittäjät kaaokseen, Reijonsaari sanoo.

Häntä harmittaa alan yrittäjien puolesta, että esimerkiksi vuosi sitten kaikki ravintolat suljettiin. Hänen mielestään yökerhoja ja ruokaravintoloita ei olisi pitänyt kohdella samoin.

– Ei mikään take away -myynti turvaa ruokaravintoloiden toimintaa.

Reijonsaari toivoo, että ravintolat saavat avata jälleen pian ovensa. Viimeistään kesällä luulisi rokotteiden rauhoittavan tilannetta. Uuden ravintolayrittäjän etsintä on haastavaa tilanteessa, kun koko ala on epävarmuuden kourissa.

Reijonsaaret ovat päättäneet pyörittää Pookin majoitustoimintaa niin pitkään kunnes ravintolaan löytyy uusi yrittäjä. Simo Reijonsaari sanoo, ettei tämä tarkoita paluuta ravintoloitsijaksi.

– Vuosimalli on sellainen, ettei nyt enää, hän hymähtää. He tekevät kuitenkin kaikkensa, jotta rakennuksessa jatkuu ravintolatoiminta.

– Kun ajatellaan esimerkiksi Gasthaus Pookia, tämä ravintola on kaupungin brändinkin kannalta tärkeä. Turistit tietävät Pookin. Olisi karua, jos ravintola ei olisikaan auki ensi kesänä.

Reijonsaaret toivovat, että uusi ravintolayrittäjä löytyy mahdollisimman pian. Ensi kesä on erityisen tärkeä, kun Uudessakaupungissa järjestetään Rauhan symposium ja rauhan 300-vuotisjuhlatilaisuuksia.

– Kaupungissa on jo liikaa tyhjiä liiketiloja. Kaupungin vetovoiman kannalta olisi tärkeää säilyttää mahdollisimman monipuoliset palvelut.

 

Komea pankkirakennus

Gasthaus Pookin tontilla on ollut Elias Niilonpojan kievari jo 1600-luvulla.

Tontille rakennettiin 1911 kivirakennus pankkikäyttöön.

Saimi ja Anita Aalto avasivat rakennukseen ravintolan ensi kertaa 1968.

Reijonsaaret perustivat Gasthaus Pookin vuonna 1986.

Pookin puurakennus on valmistunut 1896 alun perin asuintaloksi.

 

Wallilassa sama tilanne

Gasthaus Pookin liiketoimintaa pyörittänyt Bricka-ravintolapalvelut Oy on hoitanut myös Wallilan kartanon tilausravintolaa.

Kun yhtiötä on haettu konkurssiin, se merkitsee, että Wallilassa on sama tilanne kuin Pookissa. Kiinteistönomistaja etsii Wallilaan uutta yrittäjää.

– Yrittäjä ei vastaa Wallilassa vain ruuasta, vaan juhlien järjestämisestä kokonaisuudessa, kiinteistönomistaja sanoo. Hän ei halua nimeään julkisuuteen, kun ei itse työskentele ravintola-alalla.

Kiinteistönomistaja lupaa, että kesäksi Wallilaan juhliaan suunnittelevat voivat yhä käyttää kartanoa juhlapaikkana. Ruoka pitää kuitenkin tilata muualta, ellei kesään mennessä Wallilaan löydy uutta tilausravintolayrittäjää.