
Koronatilanne on Uudessakaupungissa vakava. Koronatartuntoja on kaupungissa tällä hetkellä 149 ja ilmaantuvuusluku on liki 200 eli luvut ovat suurempia kuin kertaakaan aikaisemmin.
– Lähisairaalassa on nyt hoidossa koronapotilaita. Uudessakaupungissa on sekä koronan brittimuunnosta että Etelä-Afrikan muunnosta. Molempia löytyy useampia tapauksia ja ne tarttuvat aiempaa virusta herkemmin, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen kertoo.
Kaupunki on tilanteessa, jossa koronan varianttitartuntoja on jo enemmän kuin koronan perusvirusta.
– Meillä on kriisi päällä ja aikuisväestön toiminta ratkaisee taudin selätyksen. Näin sanoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä ja minä allekirjoitan täysin saman, Rantanen lisää.
U-soten yhteistoiminta-alueen viiden kunnan rokotukset etenevät Rantasen mukaan junan lailla.
– Kaikki rokotukset annetaan, mitä meille tulee. Seuraavan kahden viikon aikana kaikki yli 80-vuotiaat ovat saaneet ensimmäisen rokotteen. Tällä viikolla U-soten alueelle saapuu 320 vanhuksille tarkoitettua ja 120–140 riskiryhmille tarkoitettua rokotetta, Rantanen summaa.
Kaupungin rokotusnumero on paikoin ruuhkautunut pahasti, joten viime viikonloppuna kaupunki tehosti rokotusnumeroon soittaneiden viestintää.
– Kaikille, jotka ovat numeroon soittaneet, on jo lähtenyt tai lähetetään infoviesti, jossa kerrotaan, että heidät on huomioitu jonotuksessa ja uutta soittoa ei ole tarpeen tehdä. Viikonlopun aikana jonosta on purettu useampi sata soittajaa, Rantanen kertoo.
Ennakkotietojen mukaan huhtikuun alussa Suomeen saapuisi aiempaa enemmän rokotteita, joten silloin työ etenisi vauhdilla.
– Tällä hetkellä Uudenkaupungin terveyspalvelut selviävät kohtuullisen hyvin velvoitteistaan. Koronatartuntojen jäljitystyö vie kuitenkin paljon aikaa, joten olemme siirtymässä vuorotyöhön, Rantanen sanoo.
Toistaiseksi koronan mukanaan tuomasta ylimääräisestä työstä on vielä selvitty, mutta Rantasen mukaan nyt ollaan kantokyvyn rajoilla.
– Jos työmäärä vielä lisääntyy, joudumme siirtämään muita töitä. Meidän on kuitenkin vielä jaksettava, koska kilpajuoksussa koronaa vastaan olemme vasta takakaarteessa, mutta näkymät muuttuvat myönteisemmiksi rokotteiden määrän kasvaessa, Rantanen lisää.
Tämän hetken ennusteiden mukaan näyttäisi siltä, että rokotuksilla saadaan 70 prosentin kattavuus eli laumasuoja lokakuun alussa.
– Saa nähdä, miten käy. Paljon on kiinni rokotteiden toimituseristä, Rantanen summaa.