Jyskeen naiset nousivat ringeten SM-sarjaan – mukana monta uusikaupunkilaista

0
Fanni Elo (oik.) on iskenyt Jyskeen toisen maalin. Joukkuekaverit rientävät onnittelemaan ja myös vaihtopenkillä tuuletetaan.

Laitilan Jyskeen ringettenaiset toteuttivat monivuotisen haaveensa ja nousivat SM-sarjaan. Ratkaiseva karsintasarja Ilvestä vastaan päättyi sunnuntaina Laitilassa Jyskeen 5–1-voittoon ja Jyske nousi porrasta ylemmäs puhtaasti otteluvoitoin 3–0.

Jyske on pelannut ringeten SM-sarjassa edellisen kerran viime vuosituhannen puolella. Nykyjoukkueessa pelaa laitilalaisten lisäksi monta UJK:n kasvattia. Sekä Jyskeellä että UJK:lla on aiempaa menestystä nuorten sarjoista aina SM-kultaa myöten ja nyt vuosien hyvä juniorityö kantoi hedelmää. Alueen ulkopuolelta joukkueessa on muutama pelaaja sekä Turun suunnalta että Raumalta.

Ykkösen alkusarja pelattiin syksyllä. Jyske sijoittui siinä toiseksi Naantalin VG:n jälkeen. 14:stä pelistä Jyske voitti 11, pelasi kaksi tasan ja hävisi yhden.

Alkusarjan kolmen parhaan ja SM-sarjan kahden heikomman joukkueen kesken pelattiin helmi-maaliskuussa karsintasarja. Sen selvä ykkönen oli SM-sarjan toiseksi viimeinen Helsinki, mutta Jyske oli kakkonen tuloksella kuusi voittoa, kolme tasapeliä ja kolme tappiota.

Viime vaiheessa karsintasarjan ykkönen ja nelonen sekä kakkonen ja kolmonen pelasivat lopuksi pudotuspelit, joiden voittajalle aukesi paikka SM-sarjaan.

Jyskeen vastustajaksi valikoitui SM-runkosarjassa viimeiseksi jäänyt Tampereen Ilves. Karsintasarjassa Jyske hävisi sille ensimmäisen pelin 2–4, mutta voitti toisen 6–1, joten playoff-sarjaan lähdettiin tasaisissa merkeissä.

Tasaisuudesta ei ollut tietoakaan sarjan avauspelissä reilu viikko sitten, kun Jyske kuritti tamperelaisia 12–1. Peli herätti Ilveksen ja toinen peli Tampereella oli selvästi tasaisempi.

Ilves johti maalilla aivan pelin lopussa, mutta Jyske tuli tasoihin reilu minuutti ennen loppua ja ratkaisi jatkoajan toisella minuutilla pelin edukseen.

Sunnuntaina Jyskeellä oli siis mahdollisuus katkaista sarja ja sen se tekikin tyylikkäästi. Ilves ei kuitenkaan antautunut helposti, vaan se oli saanut kirvelevästä kotitappiosta uutta energiaa ja piti Jyskettä varsinkin pelin alkupuolella tiukoilla.

Jyske teki ensimmäisessä ja toisessa erässä maalin ja ratkaisi kolmannen alkupuolella kahdella maalilla pelin. Päätöserässä Ilves onnistui kaventamaan, mutta peliä oli silloin jäljellä enää nelisen minuuttia.

Jyske pelasi omaa vauhdikasta peliään ja se väsytti Ilveksen. Ilves joutui toisella puolikkaalla ottamaan peräti yhdeksän kaksiminuuttista, kun jalka alkoi painaa eikä se pysynyt enää Jyskeen vauhdissa.

– Me oltiin hyvä tänään. Hallittiin rengasta ja oltiin sen kanssa varmoja, analysoi Jyskeen valmentaja Marlena Kuusisto pelin jälkeen.

Koko kauden ajan Jyskeen puolustus on ollut rautaa. Se päästi vähiten maaleja kaikissa vaiheissa ja siitä iso kunnia kuuluu ykkösmaalivahti Maria Perkkolalle . Hänen torjuntaprosenttinsa on koko kauden ollut sarjan paras ja reilusti yli 90 prosenttia.

Perkkola on pelannut vuosia SM-sarjaa Luvialla ja Raisiossa ja hän oli mukana Suomen joukkueessa vuoden 2016 MM-kisoissa. Hän pelasi juniorina kauden UJK:ssa.

Jyskeen hyökkäyksen ykköspelaaja taas oli kauden aikana UJK:n kasvatti Fanni Elo . Hänelläkin on SM-sarjakokemusta Luvialta ja EKS:stä ja MM-kisoista U20-ikäluokasta vuonna 2016. B-tytöissä Elo oli aikanaan voittamassa SM-kultaa UJK:lle.

Kaikkiaan joukkueen reilusta 20 pelaajasta vajaa kymmenen on Uudestakaupungista.

Tulevaisuudesta Kuusisto ei vielä osannut sanoa. SM-sarjaan mennään, mutta joukkueen kokoaminen on tarkoituksella jätetty odottamaan sarjatason selviämistä.

Jyskeen SM-sarjaan noussut joukkue:

Elo Fanni, Elo Maria, Peltovirta Noora, Virtanen Vilma, Hellsten Ella, Kiiski Tessa, Antola Eveliina, Ropanen Hanna, Laine Ellisofia, Ylitalo Lotta, Lehtelä Susanna, Routi Josefina, Lemmetti Lotta, Niskanen Jenny, Arvo Karolina, Perkkola Maria, Säynäväjärvi Siiri, Silokivi Helmi, Ranta Emmi-Riia, Tapani Teresa, Niemikko Nita

Jussi Arola