Kalannin kirkon näyttelyssä näkyvät Neitsyt Marian monet kasvot

0
Aino Savolaisen mukaan moni näyttelyn 49:stä kävijästä kertoi, että näyttelyn kautta kirkko tuli lähemmäs ihan tavallisia ihmisiä.

Ajatus Neitsyt Maria -aiheisesta taidenäyttelystä pälkähti pappi Aino Savolaisen päähän pari viikkoa sitten.

– Mietin, että mitähän Marianpäivänä voisi tapahtua. Ajattelin, että mitä jos tällainen näyttely. Sitten laitettiin ilmoituksia ja laitoin kouluille ihan yleisesti viestiä, että olisiko kiinnostusta. Sieltä ei kuulunut ensin mitään, kunnes opettajat soittelivat, että koska voisi tuoda näitä töitä. Yksittäiset lahjoittajat soittelivat pitkin viikkoa. Sitten huomattiinkin, että yhteydenottoja tuli tosi paljon. Moni sanoi, että oli hyvin matala kynnys osallistua.

Esillä on monenikäisten ihmisten monia erilaisia tyylisuuntia edustavia töitä. Piirustusten ja maalausten lisäksi näytillä on esimerkiksi patsaita ja ikoneja.

– Yllätyin siitä kuinka paljon täällä on ikonimaalareita. Projektiin lähti mukaan myös Kalannin koulun kakkosluokka, nelosluokka ja vitosluokka. Sitten Hakametsän koulun kakkosluokka. Seurakunnan päiväkerhot ja rippikoululaiset lähtivät myös mukaan ja ihan yksittäisiä piirustuksia tuli myös. Lahjoittajia on liki toistakymmentä Kalannista ja Uudestakaupungista.

– Lauantaina koottiin tämä näyttely. Tässä olen ollut minä vastaanottamassa näitä näyttelyesineitä, sitten suntio Jani Tanner ja diakoniaharjoittelijaopiskelija Anniina Kinnala on ollut täällä myös pystyttämässä.

Marianpäivänä muistellaan Savolaisen mukaan sitä hetkeä, jolloin enkeli Gabriel ilmestyi Marialle, ja kertoi, että hänestä tulee Vapahtajan äiti.

– Itse ajattelen, että tuo enkelin ja Marian välinen dialogi on tärkein dialogi, mitä on koskaan käyty. Neitsyt Marialle annettiin mahdollisuus vastata, että en lähde tähän diiliin, mutta hän vastasi kyllä.

Savolaisen mukaan Maria on Jeesuksen äidin lisäksi myös koko kirkon äiti.

– Maria on kaikkien murheellisten äiti, lohduttaja, joka näki poikansa kuolemisen ja sillä tavalla myös kantaa harteillaan kaikkien vanhempien tuskaa ja monien ristejä. Ajatellaan myös, että hän on esirukoilija, joka rukoilee yhä kirkon puolesta.

Kun ajattelee lähtökohtia, tuntuu Marian taakka aikamoiselta.

– Jotenkin paradoksaalista ajatella, että Jumalan pojan äiti on noin 15-vuotias teiniäiti, joka ihan yllättäen tulee raskaaksi. Mies on aikeissa jättää, koska tilanne on vähän kummallinen kaikinpuolin. Jumalan tapa toimia on hyvin erilainen, mitä ihminen ajattelee.

Neitsyt Mariassa on selkeästi monia eri ulottuvuuksia. Savolaisen mukaan näyttelyssä hienointa onkin juuri se kuinka se on tarjonnut kaikille vapauden tuoda esille oman näkemyksensä.

– Täällä on ikonit, lasten piirustukset ja kolmivuotiaiden ihanat väri-installaatiot yhdessä, ja se on se rikkaus.

Kalannin kirkossa voisi Savolaisen mukaan hyvin järjestää erilaisia näyttelyitä jatkossakin.

– Sitä voisi miettiä yhdessä. Taivas on avoinna, että mitä mielikuvitus keksii. Nyt päätettiin, että on ihan tyhmää laittaa näyttely vain yhdeksi päiväksi. Tämä näyttely onkin nyt huhtikuun loppuun saakka aina sunnuntaisin klo 16–18, kun Kalannin kirkko on auki. Tarvittaessa minun tai suntio Jani Tannerin kautta pystyy sopimaan myös yksityisajan, jos sunnuntai ei sovi.

Ossi Nyström

Sallattia seurakuntakodin ovelta

Ossi Nyström

Kalannin kappeliseurakunnassa vietettiin sunnuntaina toiminnantäyteistä Marianpäivää. Striimatun jumalanpalveluksen jälkeen oli vuorossa lähetyksen pop up -myynti, jossa tarjolla oli muun muassa sallattia, piimäjuustoa ja saaristolaisleipää.

– Marianpäivänä Kalannissa on perinteisesti ollut lähetyslounas, missä on ollut syömässä 300–400 ihmistä. Se on ollut yli 40 vuotta joka Marianpäivänä, lähetyssihteeri Paula Pöntinen taustoittaa.

Viime vuonna tapahtuma jouduttiin perumaan.

– Tänä vuonna oli tarkoitus pitää sellainen lähetys-takeaway-lounas, mutta rajoitukset kiristyivät sen verran, että todettiin, että pidetään pop up -tapahtuma.

Kokemusta pop up -tapahtumien järjestämisestä karttui jo syksyllä.

– Meillä oli silloin useampikin tapahtuma, joissa myytiin sosekeittoa, uunijuureksia, omenapiirakkaa ja tämmöistä. Tehdään tietty määrä annoksia, ja ihmiset tulevat kirkon jälkeen ostamaan. Tuotto menee lähetyksen hyväksi.

Paikallisten viljelijöiden raaka-aineista talkootyönä valmistetut tuotteet tekevät kauppansa nopeasti.

– Heti oli jono yhdentoista aikaan, kun myynti alkoi. Syksyllä myytiin joka kerta meidän annokset loppuun. Sellainen 60 annosta ollaan aina tehty.