Katse taivaalle

0

Kun koronaepidemiaa erilaisine rajoituksineen ja sulkuineen on jo vuosi takana, alan minä ainakin olla lopen kyllästynyt kotoisiin harrastuksiin. Metsäretkeilyn, pullan leipomisen, rikkaruohojen nyppimisen ja telkkarin tuijotuksen tilalle, tai ainakin rinnalle, olisi kiva keksiä jotain uutta ja innostavaa tekemistä. Ja tuskin olen ainoa tympääntynyt.

Tästä syystä Tähtitieteellinen yhdistys Ursan 100-vuotisjuhlahaaste bongaa 100 -haaste kuulostaa innostavalta. Erilaiset haasteet ovat aina hauskoja ja tähtitaivaan tapahtumat ja ilmiöt kiinnostavat ihmisiä laajalti. Maallikosta haaste saattaa kuulostaa aluksi vaikealta, mutta Ursan nettisivuilta löytyy hyvin lisätietoja ja apuja taivaan ilmiöiden bongaamiseen.

Ideana on siis bongata tämän vuoden aikana sata ilmiötä yö- ja päivätaivaalta. Mukana on myös havaintoja maailmankaikkeuden luonteesta, jotka kuka tahansa voi tehdä.

Näin Tähtitieteellinen yhdistys Ursa innostaa tarttumaan haasteeseen:

 

– Oletko koskaan nähnyt maapallon varjoa?

– Entä kaksoistähteä? Tiesitkö, että sateenkaarella on useimmiten myös sivukaari? Tai että puiden lehdet voivat toimia neulanreikäkamerana ja siivilöidä maahan lukemattomia pieniä kuvia auringosta? Oletko koskaan yrittänyt nähdä Venusta siniseltä taivaalta? Tiedätkö, miksi auringon säteily tuntuu lämpimältä iholla?

– Ympäristömme on täynnä jänniä juttuja, jotka jäävät meiltä helposti huomaamatta. Satavuotias Ursa kutsuu nyt kaikki mukaan bongaamaan sata mielenkiintoista ilmiötä, joista valtaosan voi saavuttaa kotipihalta.

Ilmiöiden joukossa on suhteellisen helppoja tehtäviä kuten tähtikuvioiden tunnistamista. Yöbongauksen lisäksi havaintoja haasteeseen kerätään myös päivisin, eikä havaintojen eteen tarvitse, tai aina ei edes voi nähdä sen suurempaa vaivaa. Esimerkiksi raekuuro osuu kohdalla todennäköisesti ainakin kerran vuodessa, mutta milloin ja missä, niin sitä ei kukaan osaa ennustaa.

Muutamaa haastavampaa tapausta lukuun ottamatta ilmiöt ovat myös helppoja havaita, kunhan hieman miettii, mistä on kyse, ja seuraa ohjeita.

Tuukka Perhoniemi Ursasta kertoo, että kaikki haasteen ilmiöt kertovat tavalla tai toisella planeettamme ominaisuuksista, paikastamme maailmankaikkeudessa, tai meistä itsestämme ihmisinä. Tämä kuulostaa jo itsessään melkoiselta houkutukselta tarttua tähän haasteeseen.

Korona-ajan harrastukseksi taivaanilmiöiden bongaaminen sopii hyvin, sillä sitä voi tehdä yksin tai yhdessä ystävän kanssa turvavälit säilyttäen. Haasteesta ainakin osa voisi sopia myös koululuokan yhteiseksi tehtäväksi.

Kampanjan kotisivu löytyvät osoitteesta: www.bongaa100.fi

Maija Ala-Jääski

toimittaja