Kaupunginlahden puita kaadettu junaradan sähköistyksen takia

0
Rantakadun ja Rauhankadun kulmauksesta on parturoitu koivuja. Kuva: Vakka-Suomen pihatyö/Satu Kallonen

Kaupunginlahden rannasta on tällä viikolla kaadettu sekä koivuja että pylväshaapoja. Puita on myös karsittu ja samalla on huomattu, että lisäkaadoillekin saattaisi olla tarvetta. Puiden kaadon ja karsimisen syynä on radan sähköistämiseen liittyvät muutostyötä.

– Pakkahuoneen tasoristeyksestä länteen päin kaatui Pakkahuoneenkujan puolelta 20 pylväshaapaa ja Rantakadun puolelta kaatuu vielä 12 saarnea ja yksi jalava. Näitä oli helppo kaataa, kun puita saattoi kaataa suoraan aidatulle kadulle, kaupunginpuutarhuri Saija Peltola kuvailee.

Junaradan Rantakadun puoleiselta reunalta Kirkkokadun ja Rauhankadun väliltä on jo kaadettu viisi koivua.

– Yksi joudutaan vielä kaatamaan lisää ja Koulukadun ja Myllykadun väliltä kaadetaan kuusi koivua, Peltola lisää.

Lehmuksia on kaadettu Sorvakon sillalta itään päin aina Kaupunginlahden pohjukkaan saakka viisi kappaletta.

– Kaikkiaan junaradan sähköistyksen alta kaadetaan viitisenkymmentä puuta. Näytti kieltämättä aika hurjalta, kun Pakkahuoneesta länteenkin lähti koko rivi puita pois. Tuntuihan se tylyltä, mutta ei sille voi mitään, Peltola summaa.

Puiden kunto selvitettiin etukäteen ja Peltolan mukaan töiden edetessä ei tullut enää varsinaisia yllätyksiä.

– Vain yksi koivu, jonka oli ajateltu säilyvän, saa vielä kaatotuomion. Latvusta leikatessa totesimme, että siitä ei saada rakenteellisesti niin hyvää, että sitä olisi turvallista jättää radan viereen kasvamaan, Peltola kertoo.

Osa rannan lehmuksista ja suurin osa koivuista korvataan uusilla puilla, mutta rataturvallisuussyistä tai tilan ahtauden vuoksi kaikkien kaadettujen puiden tilalle ei voida istuttaa uusia.

– Haapojen ja saarnien tilalle ei tule uusia puita, Peltola summaa.

Puita on kaadettu sekä kaupungin oman väen että Vakka-Suomen pihatyön voimin.