Kiitos ja näkemiin!

0

Sain muutama viikko sitten yhteydenoton Nepalista Uuteenkaupunkiin muuttaneelta nuorelta naiselta. Hän on asunut täällä vuoden verran, ja kertoi haluavansa kirjoittaa paikallislehteen kolumneja.

Ajatus tuntui hyvältä, mutta mietin, mitenköhän se onnistuu.

Voiko vuodessa oppia suomen kielen niin hyvin, että pystyy ilmaisemaan ajatuksiaan vieraalla kielellä selkeästi ja ymmärrettävästi paikallislehden lukijoille?

Ei kulunut kauan, kun sain sähköpostiini tekstin, jonka otsikkona oli Pieni kaunis Uusikaupunki .

”Olen asunut täällä vain yli vuoden, mutta tunnen tämän jo omaksi kaupungikseni. Haluan kertoa, että Uudessakaupungissa on erittäin hyvä olla”, Pooja Shah kertoi kokemuksistaan.

Röntgenhoitajan koulutuksen saanut nainen tuli Uuteenkaupunkiin, kun hänen insinöörimiehensä sai töitä autotehtaalta. Tuntui hyvältä lukea, että hän on kotiutunut hyvin.

Metsät, meri ja retkipaikat ovat tehneet häneen suuren vaikutuksen. Pooja Shah ei ole varmasti ainoa, joka arvostaa kompaktia, ihmisläheistä kaupunkia ja hyviä palveluja maailman kauneimman saariston rannalla.

Kaupunginjohtaja Atso Vainio on puhunut jo vuosia siitä, että uudet asukkaat ovat kaupungille voimavara ja elinvoiman edistäjä. Jo viime vuonna joka kolmas syntyvä lapsi syntyi maahanmuuttajataustaiseen perheeseen.

Uudessakaupungissa yhdistyy ison ja pienen kaupungin parhaat puolet, ja sitä arvostavat niin lapsiperheet kuin eläkeläisetkin.

Kaikkialla maailmassa ei pääse turvallisesti pyörällä ja kävellen töihin ja kouluun. Harvassa paikassa voi nauttia luonnosta ja jokamiehen oikeuksista yksin täydellisessä rauhassa, mutta halutessaan myös toisten seurassa laavulla makkaraa paistaen.

Uudenkaupungin väestörakenne on kokenut valtavan muutoksen vuoden 2017 jälkeen, jolloin Valmet Automotive palkkasi puolessa vuodessa noin 2000 uutta työntekijää.

Kaupunki ei ole kasvanut samaan tahtiin tehtaan kanssa, mutta sillä on potentiaalia paljon enemmän kuin monella muulla Suomen kaupungilla – myös koronan jälkeisessä elämässä.

Menneisyys ja tulevaisuus ottavat täällä mittaa toisistaan välillä rajusti, kuten vanhan kaupungin päätöksentekoon ja elämään kuuluu. Niin on ollut aina ja tulee varmasti aina olemaan.

Täällä voidaan olla ylpeitä vanhoista puutaloista, mutta myös Kaupunginlahden rannat kaunistaneista uusista tuulista.

Sekä tästä omasta lehdestä.

Uudenkaupungin Sanomat on yhdistänyt lukijoita yli 130 vuoden ajan. Se on vahva ja moniääninen media, alueensa sielu, sydän, silmät ja korvat. Se on myös paikkakunnan yhteinen muisti.

Jokainen lehden numero peilaa sitä arkea, jota täällä asuvat ihmiset elävät kotona, töissä, kaupassa, kokouksissa, kahviloissa ja harrastuksissa.

Uudenkaupungin Sanomilla on valoisa tulevaisuus, työstään innostunut toimitus ja uusi päätoimittaja, jolla on vankka kokemus paikallisjournalismista. Tervetuloa Teija Uitto luotsaamaan ukilaisten omaa lehteä!

Tämä on viimeinen kolumnini tällä palstalla päätoimittajana. Takana on lähes 40 vuotta työtä paikallislehtien parissa. Jatkan kirjoittamista vapaana toimittajana.

Kiitos ja näkemiin!

Eija Eskola-Buri

päätoimittaja