Korona karsii kesätyöpaikkoja

0
Ravintoloiden tilanne heijastuu Vihannes-Laitilan työvoiman tarpeeseen. Kesätyöntekijöitä palkataan normaalia vähemmän.

Uusikaupunki

Uusikaupunkilaisten nuorten onni on, että kaupungissa on autotehdas. Valmet Automotiven rekrytoinnit tarjoavat nuorille kesätyömahdollisuuksia, kun moni muu kaupungin suurimmista yrityksistä karsii kesäsijaisuuksia.

Esimerkiksi Vihannes-Laitila on palkannut menneinä vuosina kesäksi 25–30 työntekijää tuotannollisiin tehtäviin. Nyt korona vähentää kesätyöntekijöiden tarvetta.

– Tänä vuonna ravintoloiden ja ruokaloiden vähäisen käytön takia kuorimoon ei tarvita kesätyöntekijöitä. Palkkaamme nyt noin 15 kesätyöntekijää, toimitusjohtaja Jari Paavola kertoo.

– Vielä muutama kesätyöntekijä on palkkaamatta.

Seger on työllistänyt normaalisti kesäisin 15–20 opiskelijaa. Tuotantopäällikkö Tommi Sarkki sanoo, että tulevaksi kesäksi palkataan noin 15 opiskelijaa erilaisiin ohutlevyn valmistuksen vaiheisiin ja niiden kokoonpanoon.

– Opiskelijoiden opintoalat ovat olleet tekniikasta humanistisiin aloihin. Eli olemme aina etsineet hyviä tyyppejä kesäksi töihin, työkokemukseen tai koulutukseen katsomatta, hän rohkaisee hakijoita. Kesän 2021 rekrytoinnit Segerille ovat parhaillaan käynnissä.

Vakka-Suomen Puhelin (VSP) rekrytoi normaalisti koko yhtiöön kymmeniä kesätyöntekijöitä ja Uuteenkaupunkiin kymmenkunta.

– Ensi kesänä otamme hieman vähemmän, noin viisi Uuteenkaupunkiin asiakaspalvelutehtäviin, rekrytointikoordinaattori Inka Fried kertoo. VSP:n rekrytoinnit on jo tehty, mutta yhtiö hakee parhaillaan asiakasneuvojia vakinaisiin työsuhteisiin. Työtehtävät edellyttävät kielitaitoa suomi-ruotsi tai suomi-venäjä.

Vahteruksen kesätyöntekijöiden määrä on vaihdellut vuosittain 10–20 henkilön välillä riippuen siitä, onko alan opiskelijoiden lisäksi otettu myös nuorempia koululaisia. Talousjohtaja Sinikka Kontu sanoo, että ensi kesäksi on tarkoitus ottaa toisen asteen opiskelijoita sekä AMK- ja korkeakouluopiskelijoita vähintään 10.

– Rekrytointeja tehdään jo, mutta paikat ovat avoinna huhtikuun loppuun.

NordicSoya on laajentamassa toimintaansa, mutta se ei vaikuta vielä tähän kesään. Henkilöstöpäällikkö Heli Puntilan mukaan tehtaalle on otettu normaalisti kesäisin muutama työntekijä tuotantoon, yleensä 2–3 henkilöä.

– Tulevana kesänä ei ole mitään merkittävää muutosta aikaisempiin vuosiin. Kesän rekrytoinnit on meillä jo tehty tai vähintäänkin loppusuoralla.

Uudenkaupungin Rautavalimo ei palkkaa kesäksi työntekijöitä, sillä tuotanto pysäytetään kesän ajaksi.

– Olemme ajoittaneet toimitukset lomakausien ulkopuolelle. Lomakaudella valimolla tehdään laitteistojen määraikaishuollot, toimitusjohtaja Timo Rautarinta kertoo.