Koronavuosi toi lisää opettajia ja Kotikuunarin

0

Koronan kanssa on eletty nyt vuosi. Haastava vuosi on merkinnyt digiloikkaa, mutta myös paljon muutoksia kaupungin palveluissa. Uudenkaupungin kouluissa on nyt enemmän opettajia ja ohjaajia kuin vuosi sitten. Kun U-sote avasi viime keväänä nopealla aikataululla infektio-osaston, Kuunarin tilat tarvittiin siihen käyttöön. Se taas johti uuden toimintamallin kehittämiseen.

– Perustettiin ihan uusi toiminta: Kotikuunari, joka vie kuntoutuspalvelut ikäihmisten koteihin, sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen kertoo.

Koronavuosi on lisännyt myös moniammatillista yhteistyötä.

– Koulut, sosiaali- ja terveystoimi sekä vapaa-aikapalvelut ovat tehneet entistä vahvempaa yhteistyötä ja uskoakseni kukaan meistä ei enää ajattele toimintoja oman hallintokunnan näkökulmasta, vaan uusikaupunkilaisen lapsen ja nuoren edun näkökulmasta, opetustoimenjohtaja Arja Kitola kuvailee muutosta. Yhteistyön ansiosta kouluissa oppilaiden tukena työskentelee nyt esimerkiksi kaksi psykiatrista sairaanhoitajaa.

– Koronavuosi on tuonut valtiolta korona-avustusta, jonka turvin olemme voineet palkata myös lisää opettajia ja ohjaajia oppilaiden tueksi kaikilla asteilla, Kitola kertoo.

Kouluihin on saatu koronarahoilla myös koulunuorisotyöntekijä, joka työskentelee yläkouluissa, lukiossa ja Novidassa.

Kitola arvioi, että kouluissa olisi tehty digiloikka ilman koronaakin, mutta paljon pidemmällä aikajänteellä.

– Meillä on valmistunut uusi digiopetuksen opetussuunnitelma. Olemme hankkineet myös uuden sähköisen oppimisympäristön, jossa voimme jakaa oppilaita pienryhmiin ja nyt opettajien lisäksi saamme myös muita aikuisia näihin ryhmiin oppilaiden tueksi ja keskustelun ohjaajiksi.

Opettajat ovat päässeet koulutukseen jopa aiempaa helpommin, kun koulutukseen ei ole tarvinnut käyttää pitkää työpäivää käydäkseen Helsingissä, vaan koulutus hoituu parissa, kolmessa Teams-tilaisuudessa.

U-sote avasi viime keväänä terveysasemalle infektiovastaanoton ja polkaisi nopeasti käyntiin infektiovuodeosaston. Näiden lisäksi U-sote on käynnistänyt muitakin uusia palveluja, kuten Kotikuunarin, uniryhmän ja synnytyksen jälkeisen erkaumaryhmän.

Vanhustyö on kehittänyt avopalvelujaan ja koronavuoden aikana on viety enemmän palveluja kotiin.

Johtava ylilääkäri Pia Lahtinen kertoo, että U-sotessa on otettu käyttöön OmaOlo-oirekysely sekä sähköinen ajanvaraus.

– Molemmat palvelut on löydetty hyvin. Toki markkinointi OmanOlon suhteen on jäänyt hieman koronan varjoon ihan maakunnallisestikin.

Fysioterapiassa hoidon tarpeen arviointia on tehty koronavuonna puhelimitse. Etäkuntoutusta on kokeiltu erilaisia sovelluksia käyttäen ja neuvolan perhevalmennukset on pidetty etäyhteyksillä.

Hyvinvointi- ja vapaa-aikapalveluissa on tehty jättimäinen digiloikka. Kun fyysiset tilaisuudet oli peruutettava, vapaa-aikapalvelut alkoivat tuottaa digitaalisia tapahtumia. Erityisen suosittu oli Ukilive-konsertti, myös Itsenäisyyspäivän juhla ja Joulurauhan julistus keräsivät paljon katsojia kaupungin Youtube-kanavalla. Näillä digitaltioinneilla on ollut yhteensä lähes 15 000 katselukertaa.

Varhaiskasvatusryhmille ja alakouluille on järjestetty videokonsertteja ja musiikkiluokille biisipajoja etänä. Nuoriso-ohjaajat ovat pitäneet etänuokkareita ja pitäneet yhteyttä nuoriin esimerkiksi Whatsapp-ryhmien kautta.

Liikuntapalvelut ovat tuottaneet koronavuonna liikuntaohjelmaa sosiaalisen mediaan ja verkkosivuille.

– Digitaalinen palveluntuotanto vahvistuu entisestään ja digitaalisten sisältöjen osuus palvelutuotannossa tulee varmasti kasvamaan myös tulevaisuudessa, hyvinvointijohtaja Jan Vuorenlaakso arvioi. Lisäksi kaupunki on satsannut viimeisen vuoden aikana erityisesti ulkoliikuntapaikkojen ja luontokohteiden kunnossapitoon ja markkinointiin.

Uutta toimintaa on kehitetty myös museon puolella. Museo on järjestänyt verkkonäyttelyitä, mobiilioppaita, videoita ja lisännyt kokoelmien digitaalista saatavuutta. Yleisön käyttöön on saatu noin 1 000 vanhaa valokuvaa lisää. Finna-palvelussa on nyt yhteensä noin 3 000 kuvaa.

Kirjastossa on lisätty digitaalisen aineiston määrää 35 prosentilla aiemmasta vuodesta.

Elinkeinojohtaja Jarkko Heinonen kertoo, että koronavuotena on tuettu yrityksiä monella tavalla.

– Rakensimme oman Koronatietoa yrityksille-sivun, jonka kautta saimme kootusti jaettua ajantasaista tietoa eri tukien hakemisesta. Visit Uudenkaupungin verkkosivuille päivitettiin matkailukohteiden koronainfoa, tietoja tapahtumien peruuntumisista, listoja ja ohjeistuksia avoinna olevista kohteista sekä take away -ravintoloista.

– Yhdessä Ukipoliksen, Laitilan, Pyhärannan ja Kustavin kanssa otimme käyttöön tuen sähköisen hakujärjestelmän.