Koulun katto kuntoon linnunpönttökaupalla

0
Matti Puukin pönttötehtaasta on valmistunut toistasataa ”viimeisen päälle” linnunpönttöä, jotka on tarkoitus myydä tänä viikonloppuna. Taustalla Hallun koulu ja Puukin vieressä pyörillä liikuteltava kioski, joka valmistui aikanaan traktorinvetokisoja varten.

Mitä yhteistä on vuosimallia 2020 edustavilla linnunpöntöillä ja vuonna 1908 valmistuneella Kalannin Hallun koululla? Vastaus on yksinkertainen eli vuonna 2010 toimintansa lopettaneen koulun nykyinen omistaja Hakavan kyläyhdistys kerää rahaa koulurakennuksen huonoon kuntoon päässeen katon korjaukseen myymällä puheenjohtaja Matti Puukin nikkaroimia pönttöjä.

– Kaikkia kustannuksia ei pönttökaupalla pystytä luonnollisestikaan kattamaan, mutta toivottavasti se antaisi ainakin hyvän alun. Antamalla kodin luojan luomille linnuille voi samalla varmistaa hyvässä kunnossa olevan tukikohdan kuuden kylän eli Hallun, Kallelan, Varhelan, Kylähiiden, Kahloisen ja Vestiön kyläläisille, Puukki ilmoittaa.

Linnunpönttökauppa toimii Hallun koululla kuluvan viikonlopun lauantaina ja sunnuntaina kello 10–18. Tarjolla on sekä telkälle että tinteille ja muille pikkulinnuille sopivia pönttöjä.

– Pöntöt on numeroitu ja kun kaikki on myyty, järjestetään arvonta, jonka voittaja pääsee kuumailmapallolennolle, Puukki lupaa.

– Niin pönttökauppa kuin kaffepuffettikin toteutetaan asianmukaiset turvajärjestelyt huomioiden ja huolta pidetään myös siitä, ettei viikonloppuna auki olevaan museoluokkaan pääse kuin korkeintaan kuusi ihmistä kerralla, hän painottaa.

Johan Ludwig Runebergin Vänrikki Stoolin tarinojen runossa ”Vanha Lode” mainitun majuri Loden aikanaan isännöimän Luukkalan talon nykyisellä omistajalla Matti Puukilla on harvinaisen henkilökohtainen suhde Hallun kouluun.

Hänen äitinsä isoisä Vihtori Luukkala lahjoitti aikanaan maapohjan, jolle koulu reilu vuosisata sitten rakennettiin.

Kyläyhteisön yhteisten tilojen lisäksi Hallun koululla on Lahden koulun rehtorin virasta eläkkeelle siirtyneen Sampsa Laurila n ylläpitämä museoluokka. Osa tiloista on vuokralla asuinkäytössä ja lähiaikoina kouluun on tulossa myös kaksi opettajataustaista taiteilijaa uusista työtiloista inspiroitumaan.

Asko Tanhuanpää