Kuntavaalien valmistelu etenee aikataulussa

0
Kunta järjestää kuntavaalit, mutta oikeusministeriö antaa järjestämiseen tarkat ohjeet. Kaiken pitää tapahtua tämän kirjan mukaan.

Huhtikuun 18. päivänä pidetään Suomessa kuntavaalit, todennäköisesti. Koronatilanteen vuoksi on ehdotettu vaalien siirtämistä syksyyn ja edelleen se on mahdollista, mutta taustatyötä vaalien järjestämiseksi on tehty koko ajan alkuperäisen aikataulun mukaan.

Kuntavaalien järjestelyvastuu on kokonaisuudessaan kunnilla, tosin erittäin tarkasti määriteltyjen pykälien mukaan.

Uudessakaupungissa vaalien järjestäminen on kokeneissa käsissä. Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Kari Nurmisella on parinkymmenen vuoden kokemus hommasta ja kaupungin työtekijöiden puolesta kovimman työtaakan kantava asianhallintapäällikkö Outi Verhakin on ollut vastaavassa hommassa jo useita kertoja.

– Vaalien järjestely etenee pitkälti valtioneuvoston määrittelemän järjestyksen puitteissa. Valmistelut aloitettiin jo viime vuoden puolella. Kaupunginvaltuusto on tehnyt omat päätöksensä ja hallitus päättänyt muun muassa vaalien ulkomainonnasta, vaalilautakunnista ja vaalitoimikunnasta ja vaalipäivän äänestyspaikoista, Nurminen kertoo.

Muutoksia edellisiin vaaleihin Uudessakaupungissa tulee kirjaston remontin vuoksi esimerkiksi äänestyspaikkoihin. Merkittävin muutos on kuitenkin korona ja sen aiheuttamat toimet.

– Kaikki tehdään siinä suhteessa niin hyvin kuin voidaan. Koronapelon vuoksi ei kenenkään tarvitse jättää äänestämättä, Nurminen korostaa.

Esimerkiksi ruuhkien välttämiseksi ennakkoäänestyspaikkoja tulee olemaan kaksi ja varsinaisista äänestyspaikoista Pyhämaan äänestyspaikka siirtyy laajempiin tiloihin Nuorisoseurantalolle, jossa äänestäminen on helpompi toteuttaa turvavälit huomioiden.

– Äänestyspaikoilla kynät ja muut desinfioidaan säännöllisesti ja omaakin kynää saa käyttää. Kerrallaan sisätiloihin päästetään rajallinen määrä ihmisiä, Verha kertoo.

Lääkärin määräämässä karanteenissa olevat eivät voi tulla äänestyspaikalle sisälle, mutta he voivat äänestää vaalitoimitsijoiden avustuksella ulkona.

Ennakkoäänestysmahdollisuuksia järjestetään myös yli kymmenessä laitoksessa ja ennakkoäänestysbussi kiertää vanhaan tapaan kolme eri lenkkiä Pyhämaan, Kalannin ja Lokalahden suunnalla.

– Ikävin asia koronan vuoksi olisi äänestysaktiivisuuden aleneminen, se on Uudenkaupungin kuntavaaleissa muutenkin jo liian alhainen. Toivotaan, että tilanne tulevan sulun ansiosta helpottaa siihen mennessä, kun ennakkoäänestys alkaa huhtikuun 7. päivä.

Ehdokasasettelu päättyy 9.3 ja keskusvaalilautakunta vahvistaa tulokset 21.4. Tarkempaa vaali-infoa löytyy jo kaupungin nettisivuilta, heti etusivulta löytyy kauniin vaaleanpunainen kuvalinkki ”Kaiken takana on kunta”.

Jussi Arola