Kuntoilemaan pääsee ensi viikolla vain ajanvarauksella

0
Kuntosaleja koskee maanantaista lähtien kymmenen asiakkaan rajoite, siksi kuntoiluaika tuleekin varata etukäteen.

Maanantaina voimaan tulevat tiukemmat koronarajoitukset muuttavat jonkin verran paikallisten yritysten toimintaa. Pääsääntöisesti Uudessakaupungissa yritykset ovat noudattaneet annettuja suosituksia hyvin, eivätkä uudet rajoitukset liikkeiden koosta johtuen vaikuta merkittävästi.

– Mielestäni Uudessakaupungissa yritykset ovat hoitaneet hyvin koronasuositukset, pleksejä on asennettu ja henkilökunta käyttää suojavarusteita, sanoo Uudenkaupungin yrittäjien puheenjohtaja Erkka Jäsperlä .

Samaa pätee hänen mukaansa myös asiakkaisiin, isompaankin liikkeeseen tullaan yleensä maskin kanssa, vaikka turvaväli voitaisiin säilyttää.

– Ravintolat ovat suurimmat kärsijät, mutta kyllä muistakin liikkeistä kuuluu ikäviä uutisia, liikevaihto on esimerkiksi pudonnut 30 prosenttia tai enemmän.

Jäsperlän mukaan Uudessakaupungissa ollaan siinä mielessä paremmassa tilanteessa kuin isoissa keskuksissa, että kiinteät kulut, kuten vuokrat ovat yleensä pienemmät.

– Monet kivijalkaliikkeet ovat myös yrittäjävetoisia ja se tuo joustavuutta, mutta ei tietenkään loputtomasti.

Kymmenen hengen rajoitus vaikuttaa ainakin moniin paikkakunnan liikunta-alan yrityksiin, joiden asiakasmäärät vaihtelevat voimakkaasti vuorokaudenajan mukaan. Tarkempia toimintaohjeita löytyy kunkin liikuntapaikan kotisivulta.

– Ilta on meillä tietenkin kiireisin, viidestä yhdeksään on eniten kävijöitä ja silloin kaikki eivät jatkossa välttämättä pääse, muina aikoina tuskin kymmenen henkeä ylittyy, kertoo Total Gymin Mirva Kuusisto .

Kuntoiluaika tuleekin jatkossa varata etukäteen yrityksen netissä toimivan varausjärjestelmän kautta. Ajat myönnetään varausjärjestyksessä.

– Aika voidaan varata myös vastaanotossa sen aukioloaikoina, mutta varsinkaan iltaisin ei kannata luottaa, että saman tien pääsee sisään.

Kymmenen hengen rajoitus koskee teknisistä syistä keskuksen yläkerran kuntosalia sekä alakerran toiminnallista salia yhteensä, vaikka tilat ovatkin täysin erilliset.

– Ainakin turvavälit voidaan kymmenellä hengellä helposti säilyttää, sillä tilaa on riittävästi ja jokainen voi häärätä omassa rauhassaan kaukana muista.

Kuntoiluvälineet puhdistetaan säännöllisesti ja käsidesiä on käytettävissä. Maskia ei kuntoillessa tarvitse pitää.

– Kyllä koronan pelko on vähentänyt kuntosalikäyntejä. Erityisesti sen näki viime keväänä, kun koko asia oli uusi, eikä koronasta tiedetty muuta kuin että se on vaarallinen. Edelleen kävijämäärät ovat normaalia alhaisempia kaikista turvatoimista huolimatta.

Kuusisto toivoo, että tulossa olevat kiristykset riittävät ja tartunnat saadaan laskemaan, jotta päästään pikkuhiljaa palaamaan normaalitilanteeseen.

Jussi Arola