Lähijunaliikenne on mahdollista

0

Varsinais-Suomen liitto järjesti tiistaina Paikallisjunaliikenne-webinaarin. Jos tätä ennen oli epäillyt henkilöjunaliikenteen käynnistämistä Turku–Uusikaupunki-välillä, webinaarissa viimeistään vakuuttui siitä, että lähijunaliikenne on täysin mahdollista. Näin vakuutti myös maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva, joka piti pelkästään ilmastosyistä lähijunaliikennettä välttämättömänä.

Webinaarissa useat asiantuntijat kertoivat, miten lähijunaliikenne teknisesti onnistuisi. Rataosuus Turusta Uuteenkaupunkiin kaipaa peruskorjausta, mutta liikenne voitaisiin käynnistää jo vaikka sitä ennen. Peruskorjauksen jälkeen juna voisi kulkea jo sellaista nopeutta, että välimatkan kulkisi nopeammin junalla kuin henkilöautolla. Se lupaa hyvää.

Lähijunaliikenteen asiantuntija Aarne Alameren selostus uudentyyppisestä kalustosta, duoraitiojunista, sai havahtumaan, miten raide- ja raitiotieliikenne voidaan yhdistää. Kun lähitulevaisuudessa juna lähtisi Kalarannasta Turkuun, matkaa voisi jatkaa raitsikkalinjaa Kupittaalle tai junaraidetta Helsinkiin. Matkustaja ei edes tietäisi, istuuko junassa vai raitiovaunussa. Sisätiloiltaan duoraitiojuna muistuttaa enemmän raitiovaunua.

Alameri painotti, ettei investointi lähijunaliikenteeseen olisi vain liikenneratkaisu, vaan myös merkittävä ilmastoteko. Ruotsin malli antaa uskoa, että ihmiset myös siirtyvät käyttämään lähijunaa, kun taksa on oikealla tasolla, liikennöinti luotettavaa, vuorovälit riittävän tiheät ja seisakkeelta pääsee heti jatkamaan matkaa bussilla. Ruotsissa raideliikenteen kasvu perustuu nimenomaan lähijunaliikenteeseen. Kun tilanne on tämä, myös operaattoreita alkaa varmasti löytyä.

Siitä webinaarissa kuitenkin muistuteltiin, että EU-byrokratia vaatii aikansa. Sitä ei pidä pitkittää ainakaan meillä täällä, vaan lähijunaliikenteestä pitäisi tehdä ratkaisuja nopealla aikataululla.

Teija Uitto