Lomautettujen määrä laskee edelleen – Katso myös grafiikka avoimien työpaikkojen kehityksestä

0

Uudenkaupungin työttömyysaste oli helmikuussa 9,1. Kaikkiaan vajaa 700 uusikaupunkilaista oli työttömänä.

Ely-keskuksen julkaisemassa Työllisyyskatsauksessa työttömiksi lasketaan myös lomautetut, joita Uudessakaupungissa oli 145.

Uudessakaupungissa lomautettujen määrä laskenut koronapandemian alimmalle tasolle, sillä lomautettujen määrä on vähentynyt tasaisesti alkusyksystä lähtien. Vain joulukuussa oli lyhyt nousu. Viime vuoden huhtikuussa lomautettuja oli yli 1 700 ja heinäkuussakin 760.

 

UUDESSAKAUPUNGISSA oli helmikuussa avoinna 265 työpaikkaa. Se on rahtusen vähemmän kuin vuosi sitten.

Vakka-Suomessa avoimien työpaikkojen määrä oli 439, mutta sekin on neljänneksen vähemmän kuin vuosi sitten.

Helmikuun viimeisenä päivänä avoimia työpaikkoja oli tarjolla Varsinais-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa 6 900 kappaletta eli 4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut maakunnassa 17 100 kappaletta eli 7 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna helmikuun aikana 12 600 kappaletta, joista 6 700 oli uusia, helmikuun aikana avautuneita työpaikkoja.

Uusia työpaikkoja tuli helmikuussa siis tarjolle 20 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Avoimien työpaikkojen tarkka laatu, eli työn kokoaikaisuus ja kesto, eivät selviä Työllisyyskatsauksen tiedoista.

KORONAPANDEMIAN aikana uusia työpaikkoja on avautunut 6 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuotta aiemmin. Vuoden 2020 aikana avautui noin 58 000 työpaikkaa. Kysyntä oli yllättävän vilkasta, vaikka huippuvuodesta 2019 jäätiinkin.

VUODEN 2021 alussa kysynnän vaihtelu alojen välillä on ollut merkittävää Varsinais-Suomessa. Sotealalla osaajien kysyntä on selvästi aktivoitunut, rakentamisessa kysyntä on yhä vireää, samoin monissa palvelualan tehtävissä, kuten kaupan alalla.

JUURI JULKAISTUN Ammattibarometrin mukaan Vakka-Suomessa on pulaa työntekijöistä konepajoilla ja sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kokoonpanossa. Näillä aloilla työvoimapulan myös arvioidaan kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana.

Ammattibarometri kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen näkemyksen keskeisten ammattien kehitysnäkymistä lähitulevaisuudessa. Ammattien työmarkkinanäkymien arvio tehdään te-toimistoissa.

MAALISKUUSSA työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrät yleensä vähenevät. Ely-keskuksen työvoima-asiantuntijat arvioivat, että todennäköisesti tällä kertaa nähdään poikkeama normaalista kehityksestä.

Työttömyys

 

Isot alueelliset erot

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli helmikuun lopussa 25 900 työtöntä työnhakijaa.

Vuotta aiemmasta työttömien määrä kasvoi 6 400 henkilöllä eli 33 prosentilla.

Helmikuussa lomautettuja oli maakunnassa 4 800.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli helmikuun lopussa Varsinais-Suomessa 11,3 prosenttia eli 2,7 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Korkein työttömyysaste oli Turussa, 14,2.

Pienin työttömyysaste oli Ruskolla 6,1.

Seutukunnista korkein työttömyysaste oli Salon seudulla (12,7 prosenttia) ja pienin Turunmaan saaristossa (8,6 prosenttia).

Nuorten työttömien määrä väheni helmikuun aikana kaikissa kunnissa. Määrä on kuitenkin yhä suurempi kuin vuotta aiemmin.