Omaa ostosaikaa tai rajatusti asiakkaita liikkeeseen

0
Kukkakaupan kotiinkuljetukset ovat lisääntyneet.
Mervi Kluuskeri tarjoaa yksityisiä ostosaikoja, kunhan niistä sopii etukäteen.

Sulkuaika ei koske vain kahviloita ja ravintoloita. Tiukentuneet rajoitukset näkyvät myös esimerkiksi Siivosen Hautaustoimisto ja Kukkakaupan ovella. Oveen on kiinnitetty lappu: Vain neljä asiakasta kerrallaan.

– Meillä on niin pieni myymälätila, että voimme ottaa vain neljä asiakasta yhtä aikaa sisään, kun kauppatiskillä on aina kaksi myyjää, yrittäjä Tarja Runola toteaa.

Hän on juuri lähettänyt tartuntatautilain vaatiman suunnitelman Aluehallintovirastolle. Jokaisen liikkeen on laadittava suunnitelma, josta käy ilmi, miten koronatartuntoja ehkäistään.

Kukkakauppias listasi suunnitelmaan asiakasrajoituksen lisäksi, että ovella on käsidesiä, maskeja sekä maskin käyttökehotus.

Runola sanoo, että asiakkaat ovat suhtautuneet asiakasmäärän rajoittamiseen hyvin myötämielisesti. Kaikki tietävät, mikä tilanne nyt on.

– Monet soittavat ja varaavat kukat ja käyvät vain pikaisesti noutamassa ne. Kotiinkuljetusten määrä on kaksinkertaistunut. Interflora tilauksia viedään jopa Laitilaan asti.

Kodin Kangastus -liikkeestä voi varata oman ostosajan. Kauppias Mervi Kluuskeri ei tiedä, mistä oikeastaan sai idean.

– Olen täällä joka tapauksessa aamuisin jo seitsemältä tekemässä ompelutöitä. Kun kauppa aukeaa vasta puoli kymmeneltä, voin hyvin järjestää yksityisen ostosajan vaikka aamulla.

Kluuskeri lupaa, että illallakin oma ostoshetki järjestyy, kunhan siitä sovitaan.

– Vielä ei ole tullut yhtään kyselyä, mutta ajattelin tarjota omaa ostosaikaa, jos joku niin haluaa. Silloin voi kaikessa rauhassa tutustua valikoimaan ja valita vaikka useammatkin verhot.

Kangasliikkeessä on neliöitä niin paljon, että myös kahden metrin turvaväli on helppo pitää. Liike tarjoaa myös käsidesiä ja kertakäyttöhanskoja. Lisäksi kuten muissakin liikkeissä ovella suositellaan maskin käyttöä.

Vaikka korona-aika on haastanut liikkeet, Siivosella ja kangaskaupassa kauppa on käynyt kuitenkin. Runola arvelee, että nyt mitataan yrittäjien kekseliäisyys.

– Ne pärjäävät, jotka synnyttävät uusia ideoita. Ravintolat ovat myyneet ruokaa take awayna ja me olemme pitäneet välillä ulkomyyntiä.

Kukkakauppa perustuu sesonkeihin. Hautajaisia ei voi perua, mutta häitä ja ristiäisiä on siirretty ja ylioppilasjuhlathan jäivät pitämättä viime vuonna.

– Onneksi sisustustrendi suosii nyt viherkasveja. Kun kotona vietetään paljon aikaa, monet käyvät hakemassa viikonlopuksi kukkakimpunkin piristämään kotia, Runola kertoo.

Kangaskaupassa näkyy ”neuloosi” eli ihmisten hurahtaminen käsitöihin.

Rajoituksia 26.3. asti

Ravintoloita ja kahviloita koskeva sulku on voimassa 26.3. asti.

Aluehallintovirasto edellyttää liikkeiltä suunnitelmaan koronatartuntojen ehkäisemiseksi.

Määräys perustuu tartuntatautilakiin. Lain tarkoituksena on ehkäistä tartuntatauteja ja niiden leviämistä.