Onnittelut 114 kertaa

0

Uudessakaupungissa ja koko Vakka-Suomessa on tapahtunut iloinen käänne. Kun edellisvuonna Uudessakaupungissa syntyi 94 vauvaa, viime vuonna pienokaisia syntyi Uuteenkaupunkiin peräti 114. Uudessakaupungissa on ollut siis melkoinen vauvabuumi.

Sama ilmiö näkyy koko Vakka-Suomessa. Vauvoja on syntynyt enemmän niin Laitilassa kuin muissakin Vakka-Suomen kunnissa.

Uudenkaupungin äitiysneuvolan Taru Elo toteaa tässä lehdessä, että syytä vauvabuumiin ei vielä voi sanoa. Mediassa on kohkattu, että koronavuosi synnyttää vauvabuumin. Niinkin saattaa olla, että poikkeuksellinen vuosi on muuttanut arvojamme ja se heijastuu perhesuunnitteluun.

Syntyvyysluvut voivat kertoa myös Vakka-Suomen tulevaisuuden näkymistä. Koronavuosi ja etätyön lisääntyminen voi muuttaa muuttosuunnan. Tästä viitteitä antaa monipaikkaisuuden lisääntyminen sekä se, että esimerkiksi Vehmaalle ja Kustaviin on muuttanut aiempaa enemmän lapsiperheitä. Vakka-Suomessa väestörakenne on muuttumassa myös toisesta syystä. Uudenkaupungin neuvolassa joka kolmas odottava äiti on ollut maahanmuuttajataustainen. Maahanmuuttajaperheissä lapsia on usein enemmän.

Osansa vauvabuumiin voi olla myös yhteiskunnallisella keskustelulla. Syntyvyyden merkityksestä puhutaan aiempaa enemmän ja myös päätöksenteko tukee tätä. Monet kunnat jakavat vauvarahaa ja Uudessakaupungissa alettiin jakaa viime vuonna vauvaperheille Uki-paketteja. Paketissa on ollut perheiden hyvinvointia tukevia ilmaisia palveluja ja monenlaisia tuotteita, kuten villasukkia, leluja ja vauvan tarvikkeita.

Hankkeen ideoi Siistii ry, joka perustettiin muutama vuosi sitten tukemaan nuorten harrastustoimintaa. Uki-paketin rakentamiseen lähtivät mukaan Uudenkaupungin kaupunki, Uudenkaupungin yrittäjät, MLL:n Uudenkaupungin osasto, Vakka-Suomen Designtuotanto ja Uudenkaupungin Sanomat. Lahjoittajiksi saatiin myös monia paikallisia yrityksiä ja yhdistyksiä.

Kimmokkeena hankkeelle oli huoli kaupungin syntyvyyden laskusta. Paketti ei ole patenttiratkaisu, mutta on se tuottanut ainakin iloa ja hyvää mieltä lapsiperheille.

Teija Uitto