Pieniä asuntoja yhä liian vähän

0

Uuteenkaupunkiin on rakennettu viimeisen neljän vuoden aikana yli 200 uutta asuntoa sekä lisäksi kolmisensataa moduuliasuntoa. Kun autotehdas jälleen rekrytoi uutta väkeä, kaupungissa tietenkin toivotaan, että ainakin osa tulijoista muuttaisi Uuteenkaupunkiin. Onhan meillä nyt asuntojakin, kun kaupunkiin on rakennettu uusia vuokrataloja.

Asuntotilanne kaupungissa on tosiaan parempi kuin vuonna 2017, kun Valmet Automotive käynnisti jättirekrytoinnit. Lehtemme kartoituksen mukaan kaupungissa on tälläkin hetkellä vapaita asuntoja.

Jostain syystä kysyntä ja tarjonta eivät silti vain aivan kohtaa. Kaupungin vuokra-asuntoa jonottaa tälläkin hetkellä yli sata hakijaa. Helmikuussa jono oli tarkalleen 111 hakijaa. Hakijoista 79, eli siis yli puolet, kaipasi edullista yksiötä tai kaksiota. Kolmioita olisi vapaana, mutta ne ovat liian suuria ja kalliita yksinasuville. Kun jostain yksiö vapautuu, jonon hännille tulee uusia hakijoita.

Pienistä, kohtuuhintaisista asunnoista on siis yhä jatkuva pula. Tilanteesta kertoo jotain sekin, että kun uusi vuokratalo valmistuu, pienet asunnot menevät heti. Sen sijaan esimerkiksi Salmelle vuosina 2017 ja 2018 valmistuneissa rivitaloissa on tälläkin hetkellä verhottomia ikkunoita. Suurimmat asunnot ovat tyhjillään.

Asuntotilanteen ymmärtää paremmin, kun miettii, ketkä Uudestakaupungista asuntoa etsivät. Autotehtaalle tulee töihin enimmäkseen yksin asuvia nuoria. Heidän kanssaan pienistä asunnoista kilpailevat myös Uudessakaupungissa vanhempien luota pois muuttavat nuoret sekä iäkkäämmät yksinasuvat ja pariskunnat, jotka haluaisivat omakotitalosta kerrostaloon.

On hyvä, että Uuteenkaupunkiin on saatu ulkopuolisia rakennuttajia. Uudisrakentamista kaivataan silti lisää, sillä asuntotilanne on toisellakin tavalla vinoutunut. Jos tarjolla on vain asuntoja, jotka ovat yhä 90-luvun kuosissa, saattaa muuttohalukkuus tyrehtyä. Samalla hinnalla voi toisaalta löytää kivemman asunnon.

Teija Uitto