Seurat sitoutuvat nuorten päihteettömiin harrastuksiin

0
Kaupungin ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Taru Joutsa-Huutola toivoo, että päihdepelisäännöt tulisivat seuroissa oikeasti käyttöön, eivätkä ne jäisi vuosiksi pölyyntymään kaappien kätköihin.

Uudenkaupungin urheiluseurojen ja muun seuratoiminnan arvoihin on kirjattu terveellisten elämäntapojen edistäminen sekä kannustaminen päihteettömyyteen ja savuttomuuteen. Tätä varten on nyt myös luotu päihdepelisäännöt, joita jalkautetaan parhaillaan.

Käytännössä päihdepelisäännöt tarkoittavat sitä, että paikallisten urheiluseurojen ja muiden seurojen toiminta on päihteetöntä. Se tarkoittaa harjoituksia, kilpailuja, tapahtumia ja leirejä. Päihteillä tarkoitetaan alkoholia, tupakkaa, nuuskaa, sähkötupakkaa ja huumausaineita.

– Toive nuorten yhteisistä pelisäännöistä lähti seuroilta. En ole saanut viestiä, että seuroissa olisi päihdeongelmaa, mutta se on tiedossa, että kaupungissa on päihdeongelma. Seurojen päihdepelisäännöt ovat osa ennaltaehkäisevää työtä ja parhaiten jalkautamme käytäntöjä näyttämällä esimerkkiä päihteettömästä elämästä, kaupungin mielenterveys- ja päihdeyksikön ennaltaehkäisevän päihdetyön koordinaattori Taru Joutsa-Huutola kertoo.

Seuroissa edistetään terveellisiä elämäntapoja ja kannustetaan päihteettömyyteen sekä savuttomuuteen. Samalla muistutetaan, että lapsilla ja nuorilla on oikeus päihteettömään harrastusympäristöön. Päihdepelisäännöistä löytyy ohjeita siihen, kuinka nuoren haitalliseen aineidenkäyttöön voisi puuttua nuoria puhuttelevalla tavalla.

– Päihteiden lisäksi nuorten keskuudessa on suosittua käyttää myös energiajuomia. Ennaltaehkäisevän päihdetyön ryhmässä mietimme, miten energiajuomien käyttöön voisi puuttua. Niiden suositusikäraja on 15 ja se on pelkkä suositus, joten kauppiaiden ei ole pakko noudattaa ikärajaa myyntitilanteessa, Joutsa-Huutola lisää.

Hän korostaa sitä, kuinka myös energiajuomien jatkuva käyttö voi vaikuttaa lapsen tai nuoren mielenterveyteen.

– Energiajuomat aiheuttavat unettomuutta ja pitkäaikainen unettomuus vaikuttaa mielialoihin, hän korostaa.

Päihdepelisäännöt ovat hyväksyneet omaan toimintaansa Jää-Kotkat, Kalannin Vankka, Pyhämaan Pyry, Uudenkaupungin Kenttäkarhut, Uudenkaupungin Pallokerho, UU-Korihait, Vakka-Suomen taitoluistelijat ja Vakka-Suomen Latu.

– Monet isot seurat ovat jo lähteneet mukaan noudattamaan päihdepelisääntöjä, mutta toivon, että sääntöihin sitoutuisivat kaikki paikalliset seurat ja yhdistykset. Toivon, että säännöt olisivat seurajohdon lisäksi tiedossa myös lapsilla, vanhemmilla ja vapaaehtoisilla, hän kertoo.

– Seuraamme myöhemmin sääntöjen toteutumista esimerkiksi kyselyn avulla. Joukkueiden ja seurojen tulisi jatkossa muistuttaa säännöistä ainakin vuosittain vanhempainpalavereissa tai muissa vastaavissa. Olisi tärkeää, että säännöt kulkevat arjessa mukana, Joutsa-Huutola lisää.

Joutsa-Huutola toivoo, että tieto päihdepelisääntöihin sitoutumisesta ja sääntöjen sisällöstä tavoittaisi mahdollisimman monen uusikaupunkilaisen harrastuksesta riippumatta.

– Nuorten päihteetön elämä on koko kaupungin asia, hän lisää.